Könyvtárak az olvasókért a koronavírus-járvány idején

Könyvtárak az olvasókért a koronavírus-járvány idején

2021. február 22. 10:00
Könyvátvételi pont a százhalombattai városi könyvtárban

Néhány héttel ezelőtt a nemzeti könyvtárban végeztünk egy országos felmérést, melyben a magyarországi és a határon túli magyar könyvtárakat kérdeztük meg azzal kapcsolatban, hogy ők hogyan tudták fenntartani a kapcsolatot veletek, olvasóikkal a koronavírus-járvány kitörése óta.

Habár a könyvtárak közösségi oldalain nagyszerű kezdeményezések tömkelegével találkozhattatok már, ezúttal egy rövid áttekintéssel is készültünk számotokra, melyben már számokkal is ki tudjuk fejezni ezeket a változásokat.

Személyesen jelenleg nincs lehetőség látogatni a könyvtárakat, így a hagyományos értelemben vett szolgáltatásokat (kölcsönzés, böngészés, rendezvények stb.) megújult formában újra elérhetővé tették számotokra. Számos helyen biztosították a távolról történő beiratkozást, a könyvtári tagság ingyenes meghosszabbítását, illetve rugalmasabbá tették a kölcsönzési szabályokat is. Az egyik leghagyományosabb könyvtári szolgáltatás, a könyvkölcsönzés sem szünetel: számos könyvtár alakított ki külső könyvátvételi pontot, illetve házhoz szállítási szolgáltatást. Gondoltátok volna, hogy legalább egy újítást, illetve legalább egy fejlesztés hajtott végre az elmúlt időszakban a könyvtárak több mint 85%-a?

A köznevelés és az oktatás támogatására új tájékoztatási formák születtek és működnek: üzenetküldő platformok, chat illetve, telefonos segítségnyújtás szakdolgozatíráshoz, irodalomkutatáshoz. A távoktatáshoz segítséget nyújtó linkgyűjtemények, tudástárak jöttek létre, továbbá több helyen megkönnyítették az előfizetett adatbázisok igénybevételét.

A könyvtári közösségek az online térbe költöztek. Sok helyen lehetőséget teremtettek a könyvtári rendezvények, klubok, közösségépítő alkalmak online módon történő megtartására. A művészetet és kultúrát kedvelők videós könyvismertetéseket nézhetnek, zenei programokon, író-olvasó találkozókon, ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt, podcast-adásokat hallgathatnak.

A könyvtárak ügyelnek az olvasók egészségére és a hiteles információk forrásai ebben a helyzetben is: a rendelkezéseket maximálisan figyelembe veszik,  a könyvtári dolgozók számára kötelező a maszkviselés, kéz- és felületfertőtlenítés, távolságtartás. A kölcsönzésből visszakerülő dokumentumok legalább 72 órás karanténba kerülnek.

 

 

Mi a Könyvtárak.hu-n már 286 könyvtár járvány időszakban elérhető szolgáltatását gyűjtöttük össze, továbbá folyamatosan bővítjük Digitális Könyvtár menüpontunkat a növekvő tendenciát mutató online gyűjteményekkel és virtuális kiállításokkal. Kövessétek további híreinket is az újabb információkért!

Képgaléria: 

A galériában bemutatott könyvtári podcast-adások elérhetősége:

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár - AUDMAX: https://lib.unideb.hu/hu/podcast

Berzsenyi Dániel Könyvtár, Szombathely: https://anchor.fm/berzsenyidanielkonyvtar

Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza - Ahol az olvasó terem(t): https://blog.justhvk.hu/blog/?page_id=3203

Felhasznált forrás:

Könyvtári Intézet - A könyvtárak és a világjárvány hullámai: Gyorsjelentés a magyarországi és a határon túli könyvtárak szolgáltatásairól: https://ki.oszk.hu/sites/default/files/hirfajlok/a_konyvtarak_es_a_vilag...



Kérdezd
a könyvtárost!