Hírek

Hírek

2024. július 13-áig látogatható az Országos széchenyi Könyvtárban Az idő arcai című kiállítás, amely innovatív és családbarát módon mutatja be az antik és a keresztény kultúra időfelfogását: a kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek mellett gyermekek számára is kipróbálható, kézzel fogható és digitális különlegességek várják a látogatókat, akik egyéb kincsek mellett a páratlan Pannonhalmi Hóráskönyvvel és Liszt Ferenc zsebnaptárával is megismerkedhetnek.
Az egyedülálló kiállítás célja bemutatni ünnepeinket, a hétköznapokból kiemelkedő emléknapjainkat, azok évről évre való megünneplésének fontosságát. Bepillantást enged a régi korok időről alkotott elképzelésébe, és azt is felvillantja, hogy eleink hogyan fürkészték a jövőt, hogyan gondoltak a hétköznapokra és az ünnepekre.

A tárlat 2024 július 13-áig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Forrás és további információ:
https://oszk.hu/kiallitasok/az-ido-arcai_240411-0713

Idén tavasszal újra vár a Tolkien-nap! A nagy múltra visszatekintő rendezvény ebben az évben egy különleges eseményt is magában foglal: a mintegy 100 kötetes Tolkien-gyűjtemény megnyitását az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, ahová szeretettel várnak minden Tolkien-kedvelőt.
Ezt ünneplik meg a Tolkien-nap hagyományos programjával: változatos előadásokkal, workshopokkal, társasjátéksarokkal, kisebb programokkal és a hagyományos koccintással Tolkien tiszteletére. Újra megnyit a Középfölde-vásár is.

Helyszín: Országos Idegennyelvű Könyvtár (1056 Budapest, Molnár u. 11.)
Időpont: 2024. április 6., szombat 10.00–17.30

Forrás és a program további részletei: https://oszk.hu/hirek/tolkien-nap-az-orszagos-idegennyelvu-konyvtarban_240406

2024 tavaszán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) beiratkozott olvasói számára bevezeti a CloudLibrary (magyarul Felhőkönyvtár) elnevezésű elektronikuskönyv- és hangoskönyvkölcsönző szolgáltatását. Az új szolgáltatás révén a könyvtár olvasói már nemcsak szakkönyvekhez, hanem kortárs és szórakoztató irodalomhoz, valamint bestsellerekhez is hozzájuthatnak e-könyv formában, akár otthonról, távoli eléréssel is, a nap 24 órájában. Annak érdekében, hogy az e-könyv-kölcsönzési szolgáltatást a FSZEK használóira szabottan, az igényeiket, szükségleteiket és olvasási szokásaikat figyelembe véve tudja bevezetni, 2024. február 29. és március 14. között a könyvtár honlapján kérdőív segítségével előzetes kutatást indított.
Forrás: https://www.ki.oszk.hu/hir/konyvtartudomanyi-szakkonyvtar/tavasztol-24-oraban-var-felhokonyvtar

2024. február 5-én az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti kiállítótere adott otthont annak az ünnepi rendezvénynek, amelynek során a magyar–török kulturális évad keretén belül az OSZK bejelentette, hogy megkapta és a Corvina.hu honlapon mindenki számára elérhetővé tette az isztambuli Topkapi Szerájban őrzött két corvina teljes digitális másolatát, valamint publikálta báró Révay Ferenc Kelet-Mediterráneumból származó úti fényképalbumait Fotótér nevű tartalomszolgáltatásában.

Az eseményen Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatójának köszöntőjét követően beszédet mondott Hoppál Péter, a magyar–török kulturális évad kormánybiztosa, valamint C. Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország nagykövete.

A több mint 750 oldalas irodalmi antológia az egyetlen magyar alapítású és ma is létező férfi szerzetesrend történetét, kiemelkedő alakjait irodalmi szemelvények és teljes művek segítségével mutatja be. Az ismeretterjesztés céljából készült kiadvány lapjain pálosoktól és pálosokról olvashat az érdeklődő. A fejezeteket és az egyes témákat esszék vezetik be, amelyek hátteret adnak az adott részben szereplő témáknak és személyeknek. A pálos szerzők – köztük Gyöngyösi Gergely, Ányos Pál, Verseghy Ferenc és Virág Benedek – művei mellett, a rendről, illetve a rendhez kapcsolódóan számos jeles magyar szerzőtől olvashat az érdeklődő – Arany Jánostól, Kosztolányi Dezsőn és Weöres Sándoron át Szepesi Attiláig; Jókai Mórtól, Gárdonyi Gézán és Márai Sándoron keresztül Tandori Dezsőig.

A pálos rend és az OSZK közös kiadásában megjelent kötet célja az érdeklődés felkeltése pálos szerzők művei, illetve a pálosokhoz kapcsolódó irodalmi művek, s ezen keresztül a rend iránt.

Forrás és további információ az OSZK honlapján

Az OSZK a magyar írott kulturális örökség őrzőjeként folyamatosan digitalizálja és publikálja a szerzői jogi kötelmek alól felszabadult életműveket is. 2024. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából az OSZK egyszerre mintegy 180 művet tett ingyenesen hozzáférhetővé és letölthetővé a mintegy 25 000 tételt tartalmazó, külsejében megújult Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK). Bővebb információ és az újonnan felkerült művek listája a Nemzeti Könyvtár honlapján található

Hagyományaihoz híven színes programokkal várja az érdeklődőket, a családokat 2024. január 20-án, 10 és 17 óra között – A magyar kultúra napjához kapcsolódó egésznapos rendezvényére az Országos Széchényi Könyvtár!  
A már jól ismert, magyar és angol nyelvű épületséta, a raktárséta, a kitűző- és hűtőmágnes-készítés, valamint a legutóbb is igen népszerű szabadulószoba mellett, egy-egy különgyűjteményi kincséhez kapcsolódó új előadásait, valamint időszaki kiállításaikat is ajánlják.
Felhívjuk figyelmüket, hogy több programra regisztrálni szükséges! Regisztráció az egyes programoknál alább!
https://oszk.hu/rendezvenyek/nyilt-nap-magyar-kultura-napja-tiszteletere

Mi is az a képkönyv vagy silent book?
Amikor szöveg nélküli képkönyvről vagy silent bookról beszélünk, olyan műre gondolunk, amely kizárólag képekkel jelenít meg egy történetet. A képek arra ösztönzik az olvasókat, hogy végiglapozzák az egész könyvet, mert a történet megértéséhez szükséges, hogy az összes képet megnézzék. Felhasználásuknak – bármely életkorban – alapvetően két célja különböztethető meg: a fejlesztő és a terápiás irány. Olvasás- és beszédfejlesztési céllal használják az oktatásban, de a képkönyvek emellett ismeretátadásra is alkalmasak. Terápiás céllal a fogyatékos, tanulási vagy egyéb nehézségekkel küzdők fejlesztésére, segítésére használható, a megfelelő szaktudás birtokában.

A fennmaradt két eredeti viaszhenger egyike (Fotó: Török Máté)

Illyés Boglárka, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárának csoportvezetője egy vele készített interjúban mesélt arról a fonográfról, melyen Kossuth Lajos eredeti hangját hallgathatjuk meg. Az OSZK munkatársa kitért arra is, hogy milyen érdekes részleteket fedezett fel a kutatása során. Kossuth Lajos „szónoki varázsa abban rejlett, hogy gyakran használt költői képeket, hasonlatokat, nyelvezete gazdag, cizellált volt, beszédeit áthatotta a szenvedélyesség és a képzelőerő”. A Kossuth Lajos hangját megörökítő fonográfot digitális formában, a beszéd leiratát és a hitelesítő tanúsítványt eredeti változatban tekinthetik meg a látogatók az Országos Széchényi Könyvtár Esszencia című kiállításán. 

Forrás: https://petofi.hu/cikkek/fonografhengereken-megorzott-tortenelem

December 18-án ünnepélyes megnyitóval indul a 2024-es magyar–török kulturális évad. Az eseménysorozat apropója Magyarország és a Török Köztársaság diplomáciai kapcsolatai felvételének 100. évfordulója. A kulturális évad nyitógálájának a Müpa ad otthont, amelyre a török és a magyar köztársasági elnök, miniszterelnök és miniszterek jelenlétében kerül majd sor. Az egy éven át tartó, 100 programból álló rendezvénysorozatot olyan kiemelt stratégiai intézmények jegyzik, mint a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Színház, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Állami Operaház, az Operettszínház, a Nemzeti Filharmonikusok és a Magyar Állami Népi Együttes.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/11/indul-a-magyar-torok-kulturalis-...

Az idei nemzetközi könyvfesztiválon bizonyos szakterületek képviselői (bölcsészet, jog, oktatás és könyvkiadás) beszélgettek a mesterséges intelligencia jelenlegi és jövőbeni terjedéséről. A szakértők más-más nézőpontból ugyan, de egyetértettek abban, hogy a technológia a mindennapi életünk szerves része és az MI lehetőséget teremt arra, hogy a keletkezett nagy mennyiségű információt feldolgozza. Ugyanakkor számos egyéb kihívást is hoz magával, ilyen például a szerzői jogi kérdések figyelembevétele, de óvatosnak kell lenni az MI által létrehozott tartalmak esetében is.

Forrás: https://kultura.hu/a-mesterseges-intelligencia-konyveket-eszik-reggelire/

A nemzeti könyvtár 2023. november 25-én ünnepli alapításának 221. évfordulóját.

A nyílt napon szeretettel várják az érdeklődőket épületsétákkal, raktársétákkal, szabadtéri vársétával, tárlatvezetésekkel és tematikus bemutatóval, játszóházzal és kézműves programokkal.

Ezen a napon ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítanak a leendő olvasóik számára, az ajándékboltban pedig kedvezményekkel várják a látogatókat.

A programokra az Országos Széchényi Könyvtár honlapján lehet jelentkezni: https://oszk.hu/rendezvenyek/alapitasi-unnep-2023Kérdezd
a könyvtárost!