kiállítás

2024. július 13-áig látogatható az Országos széchenyi Könyvtárban Az idő arcai című kiállítás, amely innovatív és családbarát módon mutatja be az antik és a keresztény kultúra időfelfogását: a kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek mellett gyermekek számára is kipróbálható, kézzel fogható és digitális különlegességek várják a látogatókat, akik egyéb kincsek mellett a páratlan Pannonhalmi Hóráskönyvvel és Liszt Ferenc zsebnaptárával is megismerkedhetnek.
Az egyedülálló kiállítás célja bemutatni ünnepeinket, a hétköznapokból kiemelkedő emléknapjainkat, azok évről évre való megünneplésének fontosságát. Bepillantást enged a régi korok időről alkotott elképzelésébe, és azt is felvillantja, hogy eleink hogyan fürkészték a jövőt, hogyan gondoltak a hétköznapokra és az ünnepekre.

A tárlat 2024 július 13-áig, keddtől szombatig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Forrás és további információ:
https://oszk.hu/kiallitasok/az-ido-arcai_240411-0713

Az OSZK Lipták Lipták Dorottya Sajtótörténeti Kutatócsoportja és a Szent István Társulat tisztelettel hívja az érdeklődőket a Szent István Társulat 175 éves évfordulója alkalmából rendezett időszaki kiállítás megnyitóünnepségére.

Időpont: 2023. november 13., hétfő 17 óra.
Helyszín: OSZK, VI. emelet, Alapítók tere kiállítótér (Budavári Palota F épület, 1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.)
A részvétel regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a pr@oszk.hu e-mail-címen kell jelezni, 2023. november 10., péntek 12 óráig.

Az időszaki kiállítás 2023. november 13. és 2024. január 31. között látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Forrás: https://oszk.hu/rendezvenyek/kiallitasmegnyito-175-eves-szent-istvan-tarsulat

A nemzeti könyvtár a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 programsorozat keretében Kultúrtörténeti ínyencségek az Országos Széchényi Könyvtár állományából címmel 2023-ban három alkalommal irodalmi vacsoraestet szervez.

A Budavári Palotában, a nemzeti könyvtárban egy tartalmában és megjelenítésében is különlegesen izgalmas kiállítás látható Esszencia címmel, amely a beiratkozott olvasók és a játékosok számára ingyenesen látogatható. Nézze meg a kiállítást, válaszolja meg a kapcsolódó kvízkérdéseket, és nyerjen kétszemélyes belépőt a vacsoraestre!

Forrás és részletek: https://oszk.hu/rendezvenyek/exkluziv-irodalmi-vacsoraest-3

A Karsztvíz Búvár és Barlangkutató Sport Egyesület, a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Egyesület, valamint a Természettár közös kiállítása nyílik meg a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban „Vizek mélyén, idők mélyén" címen.

Időpont: 2022. július 5. (kedd) 17.00 óra
Helyszín: MÉLIUSZ Központi Könyvtár – I. emeleti kerengő (Debrecen, Bem tér 19/D)

Plautus: Comoediae

A mai napon Mátyás király születésnapjára emlékezünk, felidézve a nagy király uralkodásának egyes állomásait, miközben bemutatjuk a Könyvtárak.hu-n elérhető digitális tartalmakat.

A németországi Universitätsbibliothek Würzburg 2019-ben ünnepelte alapításának 400. évfordulóját, 2018-ban ezért közösségi adománygyűjtő projektet kezdeményeztek a veszélyeztetett állapotban lévő régi könyvek megmentésére. Az öregdiákok egyesületének körében indított kampánynak hála 2019-ben már ki tudták állítani a restaurált köteteket, az adományozók pedig egyedi ajándékokban részesültek.

A Klimo György püspök által 1774 tavaszán Pécsett a köz számára megnyitott intézmény, első nagy nyilvános könyvtárként a mai egyetemi könyvtár elődjének is tekinthető. A páratlan, többször bővült gyűjtemény 2010 óta Pécsi Egyetemtörténeti Kiállításként várja látogatóit, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a pécsi egyetem történetébe, korabeli hangulatába. A színes kiállítással karöltve az értékes gyűjtemény nemcsak a pécsi, hanem az országos kulturális örökség egyik fellegvára.Kérdezd
a könyvtárost!