olvasóvá nevelés

Hogyan válhatnak a gyerekeink olvasóvá? Mi az, ami miatt inkább egy könyvet választanak majd a telefonjuk helyett? Mi tetszik egy gyereknek, és milyen könyvet választ neki a szülő? A hatalmas kínálatban jobbnál jobb gyermek- és ifjúsági könyveket találunk, ennek ellenére ezek a kérdések nagy fejtörést okoznak a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt. Seres Gerda műsorvezető ezekre a kérdésekre kereste a választ, amikor a kortárs gyermek- és ifjúsági irodalomról beszélgetett Ruff Orsolyával és Jeney Zoltánnal.

Forrás: Könyvtámasz – Libri podcastepizód #18;

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár a járvány idején is kedveskedik a legkisebbeknek. A gyermekkönyvtárosok az óvodás korosztály számára Mese Szelencéket válogatnak össze, melyek mesekönyveket és ismeretterjesztő olvasmányokat tartalmaznak.

Kedves pedagógusok, könyvtárostanárok, (gyermek)könyvtárosok!

A gyermek- és ifjúsági irodalom könyves piaca hatalmas és olyan, mint egy labirintus: könnyen eltévedünk a könyvek özönében....

Kedves szülők! Elérkezett ez a várva várt nap is, amikor csemetétek először foglalja el helyét az iskolapadban. Minden bizonnyal energiával megtelve, tele tudásvággyal, tenni akarással vág neki az első tanévnek. Hamarosan minden osztály elkezd megismerkedni a számokkal és a betűkkel, amely csillapíthatatlan vágyat kelthet bennük, a könyvek világa felé.

Az olvasásnak számos jó hatása van. Nemcsak tudásunkat, tájékozottságunkat fejleszthetjük vele, hanem egész személyiségünk is fejlődik. Így egész gyermekkortól kezdve meghatározó szerepet játszik az életünkben, többek közt formálva és javítva a szókincset, a gondolkodásmódot, a fantáziát, a koncentrációt, az erkölcsöt és az önértékelést.Kérdezd
a könyvtárost!