Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is - 4. rész

Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is - 4. rész

2021. április 27. 10:30

Sorozatunk első részében már készítettünk egy gyűjtést azokról a hasznos és érdekes lehetőségekről, melyeket tavaly márciusban már működtettek, vagy a megváltozott helyzetre való tekintettel gyorsan reagálva elindítottak a könyvtárak, azért, hogy folyamatosan fenn tudják tartani veletek a kapcsolatot, illetve kielégítsék a szórakozási és kulturális igényeket.

A 4. részben ezt a gyűjtést szeretnénk frissíteni, mivel a tavaly március óta eltelt időszakban számos könyvtár jelentkezett újdonságokkal a közösségi oldalaikon, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a látogatók körében. Szeretnénk, ha ezeket a nagyszerű kezdeményezéseket ti is megismernétek, hiszen bárki megtalálhatja a korosztályához és érdeklődési köréhez illő tartalmakat, ha tudja hol keresheti.

 

Podcast-műsorok

Listánkat kénytelen vagyok velük kezdeni, mivel számomra az elmúlt év egyik legnagyobb felfedezése a podcastok hosszabb-rövidebb tartalmas hangfelvételei voltak. (a szerk.) Hallhattok tőlük tudományos érdekességeket, könyv- és vers ajánlókat, vagy akár betekintést nyerhettek a backstageben szorgoskodó kreatív szakemberek munkájába is. A podcastok előnye, hogy szinte bármely más tevékenység közben is meghallgathatjátok őket, akár a vonaton utaztok, sportoltok, főztök vagy éppen sorban álltok. A témák általában könnyen emészthetők, érdekesek és szinte biztos, hogy valami újdonság is el fog hangzani a felvételeken, ami számotokra eddig ismeretlen volt.

Podcast, Justh Zsigmond Városi Könyvtár - Orosháza

CsGyK Podcast, Csorba Győző Könyvtár - Pécs

Halis Podcast, Halis István Városi Könyvtár - Nagykanizsa

BDKPodcast, Berzsenyi Dániel Könyvtár - Szombathely

AUDMAX, Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárű

JAMK Podcast: Kultúrhőmérő, József Attila Városi és Megyei Könyvtár

 

Videós tartalmak

A Könyvtári Hírmondó 2020. január 14-én publikálta az első videót, s azóta is töretlen lelkesedéssel népszerűsítik a könyvtárakat, az olvasást, az irodalmat. A humor nagyon fontos eleme a videóiknak, főleg a mostani helyzetben, ezért igyekeznek minél pozitívabb hangvételű tartalmakat előállítani. (Róluk bővebben itt olvashattok.)

A Takáts Gyula Városi Könyvtár közreműködésével Baba-Mama foglalkozások zajlanak hétfőnként 10:00 órától élőben a könyvtár Facebook oldalán egy külsős előadó, Béres Erika által. A felvételek az élő adás után még néhány napig elérhetőek maradnak.

Márciusban két új videósorozatot is indított a Csorba Győző Könyvtár: egyet a felnőtteknek, és egyet a gyerekeknek. A videók 10 héten keresztül hetente frissülnek Baranya Megye természeti környezetéről, helytörténeti érdekességekről és a megye különleges útvonalairól szóló tartalmakkal. “A kisebbeknek készült videók bemutatnak továbbá több mesealapú alkotófoglalkozást, papírszínház előadásokat, amelyek segíthetnek egy-egy könyvtári foglalkozás megvalósításában is vagy épp az otthon töltött időt tehetik tartalmassá.” - írják a könyvtár weboldalán.

 

Szöveges tartalmak (blogok, ajánlók)

Az OPKM életkor szerinti gyermek- és ifjúsági olvasmányajánlót állított össze Olvasmányok Tudástára címen. Az ajánlás 3 részre tagolódik: “kötelező és ajánlott” kerettantervek olvasmányai; szabadidős szépirodalmi és ismeretterjesztő olvasmányok életkori ajánlója; gyermek- és ifjúsági irodalmi tartalmak (intézmények, gyűjtemények, blogok, vlogok..)
A gyűjteményről itt olvashattok bővebben.

A napokban indult el a Csorba Győző Könyvtár blogja, amelyről a beköszöntőben azt írják, hogy a “tartalmak között megjelennek majd Baranyához és Pécshez kapcsolódó helytörténeti írások, interjúk, könyvajánlók, tudósítások, továbbá multimédia tartalmak is” melyek várhatóan hetente fognak bővülni a kollégák közreműködésével, úgy hogy érdemes rendszeresen ellátogatni az oldalra.

 

Digitális könyvtár

Az oldalon elérhető Digitális könyvtári gyűjtemények száma tavaly elérte a 200-at. Ezekből szeretnénk most kiemelni néhányat, amelyek az elmúlt hónapokban készültek.

Plakátok - A Debreceni Egyetem Könyvtárának másfél milliónál is több plakátot és aprónyomtatványt tartalmazó állománya a 20. század reklámvilágából, film- és színházi plakátjaiból ad ízelítőt.

Földabrosz - Az Országos Széchényi Könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtára az ország egyik legnagyobb térképgyűjteményét őrzi. A Földabrosz ezekhez a különleges térképekhez biztosít szabad hozzáférést.

Fotótér - A Fotótér szintén az Országos Széchényi Könyvtár tartalomszolgáltatása, amely lehetőséget nyújt az érdeklődőknek arra, hogy az intézmény által digitalizált fényképek között böngésszenek. A Fotótér bázisát alkotó gyűjtemény már közel hatszázezer fényképet tartalmaz.

Hangtár - A nemzeti könyvtár képes tartalmak mellett egy hangzógyűjteményt is elérhetővé tett számotokra. A 2021. január 22-én, a magyar kultúra napján útjára bocsátott Hangtár több mint 2600 hangfelvételt tartalmaz a könyvtár egyedülállóan gazdag gramofonlemez- gyűjteményéből.

 

 

Az előző válogatáshoz hasonlóan a mostani is csak egy szűk körét mutatja be a könyvtári szolgáltatásoknak. Érdemes tájékozódni a további lehetőségekről, illetve konkrét kérdés felmerülése esetén közvetlenül a helyi könyvtár honlapján, vagy egyéb elérhetőségein.

 



Kérdezd
a könyvtárost!