Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is – 2. rész

Könyvtárak a társadalom szolgálatában veszélyhelyzet idején is – 2. rész

2020. április 17. 08:00
Gyerekek

Az egészségügyi veszélyhelyzetben eltöltött hetek múlásával sokaknak egyre jobban hiányoznak könyvtárának megszokott szolgáltatásai. Ahogy cikkünk első részében arról már hírt adtunk, szerencsére a könyvtárosok nem tétlenkednek. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a megváltozott körülmények között is elérhetik olvasóikat. És szerencsére meg is találják. Újabbnál újabb ötletekkel jelentkeznek, kitágítva ezzel a megszokott határokat, továbberősítve és tudatosítva azt a köteléket, amely a könyvtárat és olvasóit összeköti. Íme válogatásunk:

A kijárási korlátozások következtében sokaknak kell hirtelen szembenéznie az elszigetelődéssel. A társas kapcsolatok beszűkülése különösen magányossá teheti ezt az időszakot. Erre a problémára reagálva vezette be a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár azt a telefonos szolgáltatást, amelyet igénybe véve, egy kis beszélgetéssel, irodalmi részlet felolvasásával csökkenteni igyekeznek az elszigetelődés érzését.  A könyvtárosok hétfőtől péntekig minden nap 10-órától 11-óráig várják telefonjaikat a 23-355-727-es telefonszámon.

A könyvtárak a gyerekekről sem feledkeznek meg. Korábban már írtunk az online meseolvasásról, amely azóta még több könyvtár közösségi oldalán elérhető. Ezen túl izgalmas szórakozást ígér az ún. papírszínház, amelynek előadásai többek között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár videó csatornáján tekinthető meg Mesék a könyvtárból címen. A gyerekek számára azonban nem csak mesékkel készülnek a könyvtárak. Elérhetők zenés-énekes, megmozgatós könyvtári foglalkozások is (Kiskunmajsa Városi Könyvtár), valamint kvízjátékok kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt: Határ Győző Városi Könyvtár zöld totó gyerekeknek. Azokat a csemetéket, akik egy kis tevékenységre vágynak inkább, online kreatív foglalkozással lehet lekötni könyvtáraink jóvoltából: Lengyel Menyhért Városi Könyvtár kreatív karantén könyvtár képes összeállítása, Vachott Sándor Városi Könyvtár karantén fabrika, Németh László Városi Könyvtár kreatív kuckó. Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár gyermekkönyvtára Könyvmazsolák címen külön közösségi oldalt üzemeltet a gyerekek számára érdekes tartalmakkal. Ha az apróságok már sokat ültek a gép előtt, akkor kicsik és nagyok együtt akár „körbe táncolhatják Magyarországot” az Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából. Nagyobb diákoknak ajánljuk a Vershegy Ferenc Könyvtár kedvcsinálóját a kötelező olvasmányokhoz!

A könyvtárak nem csak a gyerekeknek, de a nagyobbak számára is tartogatnak online irodalmi élményeket, legyen szó versről, novelláról, vagy regényrészletről: Vachott Sándor Városi Könyvtár Karantén irodalom, Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Pegazus-online. A játék sem csak a gyerekek kiváltsága. A játékos kedvű felnőttek a nekik szóló kvízjátékok (Illyés Gyula Megyei Könyvtár emoji játék,Határ Győző Városi Könyvtár zöld totó felnőtteknek), vetélkedők (például Deák Ferenc Megyei Könyvtár Zegerésző) segítségével tehetik próbára tudásukat. Az érdeklődők szemezgethetnek korábbi rendezvények hangfelvételei (Csorba Győző Könyvtár lejátszási listái), vagy akár virtuális helyismereti kiállítások között (Méliusz Juhász Péter Könyvtár helytörténeti kiállításai). A kulturális ajánlók pedig a szerteágazó virtuális programok között segítenek eligazodni (például a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár blogja). A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a szépkorúak mozgáshiányának enyhítése érdekében készítette el videóját. Sokak számára jelenthet segítséget a szécsényi Krúdy Gyula Könyvtár applikáció-ajánlója: e-book olvasó okostelefonra. Szükség esetén nagyon fontos lehet az az informatikai távsegítség szolgáltatás, amelyet a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár nyújt olvasóinak.

Ne feledjük, hogy a könyvtárak a tudományos élet támaszai is. Kutatókat, egyetemi oktatókat, egyetemistákat szólít meg a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ ajánlója, amely a koronavírus-járvány ideje alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi forrásokat veszi számba. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet az Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár Medinfo – információs szolgáltatására, ahol a koronavírussal kapcsolatos tudományos értékkel bíró cikkeket, tanulmányokat gyűjtik össze. Az Országos Pedagógiai Könyvtár honlapján pedig elérhető az Óvodapedagógusok online tudástára, amely az óvodapedagógusoknak és kisgyermekes szülőknek jelent hasznos forrást a kisgyermekek otthoni neveléséhez.

Néhány könyvtár társadalmi felelősségvállalása még továbbterjed a könyvtári szolgáltatások nyújtásánál. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai önkéntes munkában a helyi közösség szórólapos tájékoztatásában vesznek részt, a Gödöllői Városi Könyvtár pedig az önkormányzattal együttműködve az idősek ellátását segíti a gyógyszerek házhozszállításával. A Békés Megyei Könyvtárban működő Kollabor 3D nyomtatójával arcpajzsok készülnek egészségügyi dolgozók számára. A Pannonhalmi Városi Könyvtár szervezésében önkéntes segítségnyújtásként a könyvtári öko-klub tagjai szájmaszkokat varrnak a kórháznak.

Reméljük, hogy ajánlónkban mindenki talált magának kedvére való virtuális programot, hasznos időtöltést, vagy praktikus szolgáltatást. És ne feledjétek, a könyvtárak szolgáltatását otthon sem kell nélkülözni!

Fotók forrása: https://pixabay.comKérdezd
a könyvtárost!