Elöltöltős olvasásnépszerűsítés

Elöltöltős olvasásnépszerűsítés

2020. június 25. 08:00

Az Egyesült Államokban sok kisgyermekes család nem rendelkezik saját mosógéppel, így a mosodák számottevő közösségi színtereknek számítanak az életükben. A helyzetet felismerve a Chicagói Közkönyvtár évtizedek óta szervez olvasásnépszerűsítő gyermekfoglalkozásokat a mosódákban.

A mosodai olvasómozgalom mozgatórugója a tény, hogy pont a leghátrányosabb helyzetben élő családok nem látogatják a könyvtárak mesefoglalkozásait. Ennek egyik oka az, hogy számos alacsony-jövedelmű régióban lecsökkentették a könyvtári rendszerre szánt költségvetést, amely rövidebb nyitva tartási időt és megcsonkított szogláltatásokat eredményezett, ráadásul a szerény bérből élő szülők félnek a könyvkölcsönzéssel párosuló esetleges késedelmi díjaktól.

A mosodai olvasómozgalomban résztvevő gyermekkönyvtárosok ott és akkor keresik fel a rászorulókat, amikor valódi igényük támad ilyen szolgáltatásokra. A könyvtárosok válogatott könyvekkel, játékokkal és egy tamburinnal töltik fel a szennyes kosarukat és látogatnak el a családok lakóhelyének közelségében található mosodákba. Ez a fajta elhivatottság és személyes interakció teszi elérhetővé a könyvtárakat azon hátrányos helyzetű családok számára, akik valószínűleg egyébként nem jutnának el a legközelebbi bibliotékába.

Az amerikai mosodás kampányok többfélék és sokszínűek: az egyik program angol és spanyol nyelvű plakátokkal ösztönözi a szülőket, hogy a mosás ideje alatt gyermekeikkel közösen beszélgessenek, olvassanak, énekeljenek. Mivel könyvtári szolgáltatásról van szó, a mosodában a könyvkölcsönzés sem maradhat ki a repertoárból, ahogy a mesékkel és oktatási anyagokkal megpakolt kihelyezett állomány sem. Egyes könyvtárak elektronikus tanulási segédleteket és WiFi hotspotot kínálnak a mosás idejére. Gyakori e kampányokon egyetemi hallgatók önkéntes munkája.

A programok eredményességét egy nonprofit szervezet vizsgálja, együttműködésben a New York-i Egyetemmel. Az eredmények szerint a könyvtárosok mozgalma jelentősen hozzájárult az érintett hátrányos helyzetű gyerekek olvasási aktivitásának növekedéséhez.Kérdezd
a könyvtárost!