Tárgyakat is kölcsönözhetnek az olvasók a Goethe Intézet könyvtárában

Tárgyakat is kölcsönözhetnek az olvasók a Goethe Intézet könyvtárában

2022. május 18. 08:00

Megnyitottuk a Dolgok Könyvtárát május 5-én a Grüne Kiste – a fenntarthatóság hónapjai projektsorozat keretében a Goethe Intézetben.

A különféle használati eszközök kölcsönzésének ötlete nem új: több németországi könyvtár is kínál felhasználóinak kölcsönzésre tárgyakat, valamint a pozsonyi és prágai Goethe Intézetek is megvalósították már az ötletet.

A megnyitón Evelin Hust, a Goethe Intézet igazgatója elmondta: "Régóta foglalkozunk ezzel a témával, azért is, mert Németországban ez egy nagyon fontos téma. A "fenntarthatóság" kulcsszó nemcsak politikai, hanem jelentős társadalmi vitát is kivált. Többek között az olyan mozgalmak, mint a "Fridays for Future", azt mutatják, hogy generációs konfliktus is van ezen a területen, mivel a fiatalabb generáció az, amely különösen aktívan lép fel az éghajlatváltozás ellen. "Azért indítottuk el a Dolgok Könyvtárát, mert úgy érezzük, itt Magyarországon még mindig nagy szükség van a beszélgetésre, érzékenyítésre is, de nagy az érdeklődés is, különösen a fiatalabb generáció körében. Úgy gondoltuk, hogy ez a projekt jó megközelítés, mert nagyon játékos, de mégis képes változást hozni".

 

 

A budapesti kínálatba négy tematikus területen - kirándulás/piknik/szabadidő, gyerekeknek szóló szórakozás, közösségi médiaeszközök és csináld magad – válogattunk tárgyakat. Olyan dolgokat kínálunk, amelyekre gyakran csak egy alkalommal van szükség, vagy amit csak ki szeretne próbálni a felhasználó.
A kiválasztás másik szempontja volt, hogy egyszerűen kezelhető, kis méretű és a könyvtárosok által is karbantartható eszközöket vásároljunk.

 

 

Jelenleg 14 tárgy és a Ravensburger Kiadó Tiptoi könyvei alkotják a Dolgok Könyvtárát. A kölcsönzésnek külön díja nincs, mindössze érvényes olvasójegy szükséges hozzá. A tárgyak a kölcsönző automatánál is kölcsönözhetők, a kölcsönzési idő egy hét.

A projekt időtartama alatt a könyvtárban bemutatjuk a "Felhőtlenül zöld" című installációt is, amely kizárólag újrahasznosított anyagokból áll.

Emellett workshopokat kínálunk gyerekeknek és felnőtteknek: A gyerekek újrahasznosított kartonból sárkányokat, újrahasznosított műanyagból űrhajókat és kinetikus robotokat építhetnek. A felnőttek újrahasznosított anyagból kosarakat, bevásárló szütyőket és napellenzőket készíthetnek.

Az ajánlatot egy internetes dossziéban található érdekességek és egy könyvkiállítás egészítik ki a fenntarthatóság témakörében.

További információ:
Klein Judit, Goethe Institut Budapest
H-1092 Budapest, Ráday u. 58.
Tel.: +36 1 374 4075
Fax: +36 1 374 4080
judit.klein@goethe.de
www.goethe.de/budapestKérdezd
a könyvtárost!