Segíthetünk? Közelebb vagyunk, mint gondolnád! * Az OPKM tematikus honlaptérképe pedagógusoknak

Segíthetünk? Közelebb vagyunk, mint gondolnád! * Az OPKM tematikus honlaptérképe pedagógusoknak

2020. december 1. 08:00

Az online térhódítása

Napjainkban egyre fontosabb a könyvtárak társadalmi szerepvállalása. A személyes jelenlét helyett domináns lett a távhasználat, a tantermen kívüli oktatás. A “home office” munkarendek kapcsán pedig felértékelődött a nem hagyományos információhordozók köre, az online térben zajló szolgáltatások lehetősége. Egy-egy jól működő applikáció vagy a közösségi eseményeket, előadásokat lehetővé tévő alkalmazás vagy platform jelentősége egyre nagyobb, megosztása és használata aranyat ér.

A pandémiás időszak első szakaszában egyik napról a másikra kellett alkalmazkodni az új helyzethez - kicsinek és nagynak, magánszemélynek, intézménynek és vállalkozásnak, s ez most is így van. Természetesen könyvtárosként és könyvtárként is ezt tesszük. Változásokat menedzselünk, a járványügyi szempontokat figyelembe véve és vigyázva magunkra, egymásra újratervezünk: bezárunk, kinyitunk és újra bezárunk.
De legfőképpen igyekszünk elérni és tájékoztatni a gyűjteményeinket és tartalmainkat használó célközönségünket. Szolgáltatásainkat az online térben kínáljuk, s azokat folyton megújítva és változtatva a használók igényeihez igazítjuk.

Segítség! Kevesebb az idő, több a feladat!

Ez a nehéz helyzet hatalmas feladatok elé állítja a pedagógusokat és a könyvtárostanárokat, az oktató-nevelő munkát segítőket. Olyan kihívásokkal találják szembe magukat, amit a tantermi oktatásban már kipróbáltak ugyan, de most, a megnövekedett feladatok és a beszűkült lehetőségek miatt nehezebben tudnak megvalósítani. Vagyis szükségük van a mindennapi munkát hatékonyabbá tévő, könnyen elérhető segédletekre, online forrásokra, gyűjteményekre, egy jól tájékozott távkönyvtáros segítségére, online szolgáltatásokra.

Pedagógusoknak ajánljuk

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum a pedagógusok szakkönyvtára és múzeuma. Gyűjteményeink az oktatáskutatás támogatásán túl az oktató-nevelő munkát segítik, módszertani anyagokat nyújtanak a téma iránt érdeklődőknek. Hiszünk abban, hogy a tanítás komplex és nagy felelősséggel járó folyamatait, a pedagógusok (ön)képzését gyűjteményeinkkel, szolgáltatásainkkal, módszertani és tartalmi válogatásainkkal, szakmai rendezvényeinkkel segíthetjük. Azon dolgozunk, hogy a pedagógusok, a tanárjelöltek, a könyvtárostanárok ne maradjanak segítség nélkül a mostani helyzetben sem.
Hogy megkönnyítsük a keresést, tematikus honlaptérképet szerkesztettünk Pedagógusoknak ajánljuk címmel. Itt könnyen megtalálhatja minden érdeklődő, hogy milyen szolgáltatásokkal, tartalmakkal és gyűjteményekkel segítjük a mindennapi munkát.

Nálunk jó helyen jársz, ha

  • szakirodalomra van szükséged, 

  • olvasással, forrásalapú tanulással kapcsolatos módszertani támogatást keresel, 

  • iskolai könyvtári munkában kell támogatás,

  • iskolatörténetet, családtörténetet kutatnál,

  • vagy csak egyszerűen kérdésed van, hiszen a Távkönyvtáros segít.

Látogass el oldalunkra, keress, kérdezz tőlünk, ajánlj nekünk és minket, s jelezd igényed, hogy segíthessünk. Mert közelebb vagyunk, mint gondolnád! 

Vigyázzatok magatokra, egymásra!

www.opkm.hu

Képgaléria: 

A tartalmat beküldte: Bakó Katalin és Dömsödy Andrea (OPKM)

Illusztráció forrása: http://www.jabberworks.co.uk/journal/wp-content/uploads/2014/04/super-librarian-a4-poster.pdf



Kérdezd
a könyvtárost!