Otthonról is használható könyvtári szolgáltatások - 2. rész: virtuális kiállítások, digitális tematikus gyűjtemények

Otthonról is használható könyvtári szolgáltatások - 2. rész: virtuális kiállítások, digitális tematikus gyűjtemények

2020. március 27. 08:00

Most, amikor szem előtt tartva a járványügyi ajánlásokat, sok millióan kényszerülünk otthonunk falai közé, felértékelődtek a megszokott, hétköznapi tevékenységeink. Ahogy nem járhatunk színházba, fodrászhoz vagy uszodába, úgy nem mehetünk el a könyvtárunkba sem, hogy kikölcsönözzünk valami jó kis olvasnivalót, tanuljunk, vagy az ismerőseinkkel találkozzunk. A könyvtárosok pontosan tudják, hogy ebben a rendkívüli helyzetben mennyire fontos, hogy használóik információs igényeit továbbra is kiszolgálják. Mivel erre az egyik legkézenfekvőbb eszköz a különböző távolról is elérhető adatbázisokhoz, elektronikus gyűjteményekhez való hozzáférés biztosítása, ezért különösen nagy hangsúlyt fektetünk ezek megismertetésére.

Az otthonról is használható könyvtári szolgáltatásokat bemutató cikkünk első részében az ingyenesen használható nagyobb gyűjtőoldalakat ismertettük. Cikkünk második részében a digitális tematikus gyűjteményekre, virtuális kiállításokra, érdekességekre és kuriózumokra helyezzük a hangsúlyt.

 

A könyvtárakban találhatunk kifejezetten gyerekeknek szánt digitális tartalmakat, de tegyük a kezünket a szívünkre: Mi felnőttek is gyakran ottragadunk a televízió előtt, ha felcsendül a Kaláka együttes tolmácsolásában a „Magyar urak jőnek Buda városába…” kezdetű dal! Lázár Ervin meséi szintén ajánlható gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A Könyvtárak.hu gyűjteményében többek között ezeket is megtalálhatjuk!

Mesék Mátyás királyról

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király... Mennyi csodálatosan szép mese kezdődik ezekkel a szavakkal! Vajon miért volt fontos őseinknek, hogy meséket őrizzenek meg és adjanak tovább az emberemlékezet számára – a mi számunkra – bölcs és jó uralkodókról, igazságos királyokról?

In memoriam Lázár Ervin

"Talán kezdjük úgy e kurta mesét, hogy ballag az utcán egy nagy bajuszú, rozmárbajuszú, harcsabajuszú, lelógó varjúszárnybajuszú férfi. Lassú medveléptekkel ballag. Vagyis súlyosan, de egy kissé lomhán is. Nem tudni, hova ballag, ő se igen tudja, de ez most nem érdekes. Már estefelé jár az idő, furcsa árnyékok nyújtózkodnak az utcán, s a nagy bajuszú, rozmárbajuszú, harcsabajuszú, lelógó varjúszárnybajuszú férfi dünnyög az árnyékoknak. Ezt dünnyögi: „Te árnyék, te ott nagyon hasonlítasz valamire! Vagy valakire! Még nem tudom, hogy mire vagy kire, de mindjárt kitalálom. Mert író lennék, vagy mi a csuda? Ki is találtam, hogy kire hasonlítasz! Énrám hasonlítasz, Lázár Ervinre! De hát úgy nem hívhatlak, úgy engem hívnak. Elnevezlek hát Tejbajszánnak! Vagy Szegény Dzsoninak! Vagy inkább Berzsián szeretnél lenni? Nem, nem, legyél csak Tejbajszán, olyan tatáros képű alak vagy! És legközelebb megírlak az egyik könyvemben!” (Csukás István: Kurta mese Lázár Ervinről)

 

Virtuális kiállításokat nem csak a múzeumok, de a könyvtárak is előszeretettel készítenek. Ezek gyakran egy fizikai formában is megvalósult kiállításnak az online változatai, amelyek még hosszú évekig hozzáférést kínálnak a műkincsekhez – igaz csak az interneten keresztül. Virtuálisan is jó néha vissza-vissza nézni, újra átélni a kiállítóterekben szerzett élményeket.

Mozart K. 331 A-dúr szonáta

Az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában 2014 tavaszán egy addig ismeretlen Mozart-kéziratra bukkant a gyűjtemény vezetője, Dr. Mikusi Balázs. Minthogy a négyoldalnyi töredék Mozart egyik legismertebb művének, a híres „török indulóval” záruló A-dúr szonátának (K. 331) csaknem felét tartalmazza a szerző eredeti lejegyzésében, a felfedezés rendkívüli érdeklődést váltott ki.

Három kódex

Három kódex - három magyar díszkódex - bemutatására vállalkozott az Országos Széchényi Könyvtár millenniumi kiállítása, hogy a középkori magyar írásbeliség egyik legjelentősebb őrzőhelyéhez méltóan ünnepelje Krisztus születésének kétezredik, államiságunk és krisztianizációnk ezredik évfordulóját. A virtuális kiállítás három - bőséges kép- és jegyzetanyaggal ellátott - tanulmányt közöl.

Magyar szecessziós építészet

2015 júniusában a Szecesszió Világnapjára a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár előadótermében képeslap kiállítás nyílt Steiner Józsefné gyűjteményéből. A kiállítás a történelmi Magyarország legszebb szecessziós építészetének középületeit, lakóházait, egyházi építményeit mutatta be.

 

És végül szeretnénk a figyelmükbe ajánlani néhány tematikus gyűjteményt, archívumot, amelyeket valamely speciális terület iránt érdeklődőknek állítottak össze a könyvtárak.

Magyar ezredek az I. világháborúban

A Hadtörténeti Könyvtár tematikus portálja az I. világháborúban szolgáló magyar ezredeket mutatja be térképeken hadkiegészítési területenként. Megismerhetjük az ezredek összetételét, egyenruháját, indulóját. Korabeli fényképek és írásos források színesítik a tartalmat.

Csillagos házak 1944-2014

A Blinken OSA Archívum projektje és weboldala 1944. június 21-ének állít emléket, amikor a budapesti zsidóságot rendeletileg lakhelyük elhagyására és az 1944, sárga Dávid-csillaggal jelölt épület egyikébe való beköltözésre kötelezték. Középpontjában egy interaktív térkép áll, amely a megjelölt épületek mai helyzetét mutatja. A térképet számos archívumi (szöveges, álló- és mozgóképi) forrás, az események kronológiája, egy történelmi fogalomtár, a házak listája kerületi bontásban és azok egykori lakóinak személyes visszaemlékezései, illetve két online kiállítás egészítik ki.

Budapest-képarchívum

A Budapest-képarchívum a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében található különféle városábrázolások, fényképek és rajzok adatait és digitális másolatait tartalmazza. Az urbanisztika szerelmeseinek igazi kincsesbánya!

 

Ha mindez még nem lenne elég, tovább böngészhet honlapunk Digitális könyvtárak menüpontja alatt található tartalmak között.

 

Olvassa el a cikk első részét is!



Kérdezd
a könyvtárost!