Magvető használók – vetőmagkönyvtárak

Magvető használók – vetőmagkönyvtárak

2020. szeptember 15. 08:00

A könyvtárakban nemcsak könyveket kölcsönözhetünk: sok helyen létezik már úgynevezett vetőmagkönyvtár, ami azt jelenti, hogy a tavasszal kikölcsönzött magok helyett a könyvtár használói ősszel a sikeresen betakarított új magokat vihetik vissza. A kezdeményezés egyszerre szolgálja a helyi fajták és a helyi növénytermesztési hagyományok megőrzését.

Az ausztriai Tirol tartományban található kis település, Assling 2019 márciusában új könyvtári szolgáltatást vezetett be: a hagyományos könyvtári dokumentumok mellett immár vetőmagokat is lehet kölcsönözni. A BioColAlp nevű projekt keretében indult, határokon átívelő kezdeményezés célja, hogy megőrizzék a helyi fajtákat és a természetes sokféleséget, ezért széleskörű együttműködés indult a helyi környezetvédelmi és kertészeti szervezetek, valamint a bécsi mezőgazdasági egyetem (Universität für Bodenkultur Wien) és a könyvtár között, hogy összegyűjtsék a Kelet-Tirolra jellemző kultúrnövények vetőmagjait. Ezek részben a Noé Bárkája nevű genetikai archívumban, illetve az észak-tiroli génbankban is megtalálhatók. A rendszerezett és megtisztított magok az előkészítő munka után az Asslingi Könyvtárba kerültek – olyan rég elfeledett növényfajok vetőmagjai is, mint például a kelet-tiroli Strassen község búzája 1922-ből. A várakozások szerint az asslingi kertekben ezáltal újra felbukkanhatnak a térségre jellemző hagyományos fajták, például a „Hófehérke” (Schneewittchen) nevű paradicsom vagy a „hegyek kincse” (Schatz der Berge) nevű zabféle.

A projektben nemcsak a helyi „elvethető” örökséget, de a hozzá kapcsolódó hagyományokat, ismeretanyagot, kulturális örökséget is meg kívánták őrizni. Ezért a könyvtárban a zacskókba porciózott magok mellé a projekt keretében összeállított, rövid ismeretterjesztő könyveket is ki lehet kölcsönözni, melyekből az érdeklődők egyaránt megismerhetik az adott fajta helyi történetét és termesztésének csínját-bínját. Így a régi, helyi fajták lépésről lépésre újjáéledhetnek, átörökítve a földművelési-kertészeti hagyományokat a ma élő generációknak. Ha a magok sikeresen kikeltek, a növény pedig termést hozott, ideális esetben ősszel nemcsak a könyvet, de az általunk betakarított új magokat is visszahozhatjuk.

A projektnek nem célja sem az anyagi haszonszerzés, sem a maximális terméshozamok elérése. A hangsúly ehelyett azon van, hogy fenntartsák a háztáji növénytermesztést, megőrizzék a helyi fajtákat, felelevenítsék ezek kultúrtörténetét, és elősegítsék a biodiverzitást a mezőgazdaságban. A vetőmagok kölcsönzési lehetőségét különböző programok egészítik ki: ismeretterjesztő előadások és tudásmegosztás a biokertészetről, közös kirándulások vagy éppen a „Könyvtár a kertben” (Bücherei im Garten) rendezvényei. A kölcsönözhető könyvek köre sem korlátozódik a rövid növényismertetőkre: ide tartoznak a kertészeti szakkönyvek és a fenntarthatósággal foglalkozó könyvek is. A következő évtől az Asslingi Könyvtárban a kultúrnövények kínálatának bővítése mellett a vadon élő növények magjainak kölcsönzését is bevezetik.

A program biztató eredményeket hozott: a rendezvények látogatottsága azt bizonyítja, hogy élénk érdeklődés tapasztalható a magok és a terítékre kerülő kérdések iránt. A források és a közös javak ingyenes megosztása révén a könyvtárnak sikerült új használókra szert tennie, a fenntarthatóság iránt elkötelezett csoportok között pedig lelkes, kreatív együttműködés kezdődött.

Hogy az elvetett magok termékeny talajra hulljanak, azaz hogy jól működő vetőmagkönyvtárat hozzunk létre, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:

 1. Ne használjunk hibrid fajtákat!
 2. Ne kínáljunk az EU-s katalógusokban szereplő nemesített fajtákat!
 3. Csak egészséges növényről származó magokat használjunk!
 4. Csak a jó csírázóképességű magokat adjuk tovább!
 5. Kezdjük olyan ehető zöldségekkel, amelyek önbeporzóak (paradicsom, veteménybab, borsó)!
 6. Foglalkozzunk helyi növényfajtákkal, amelyeket a régióban régóta termesztenek, és amelyekről a helyi termelők mesélni tudnak!
 7. A vetőmagokhoz kapcsolódóan állítsunk össze rövid könyveket az adott növény termesztésének történetéről és módjáról!
 8. Regisztráljuk és kölcsönözzük a könyveket üres vetőmagos zacskókkal együtt (a visszahozandó magok számára)!
 9. Vezessünk pontos listát a kölcsönözhető növényfajtákról!
 10. Töltsünk meg minden zacskót előre meghatározott számú maggal, zárjuk le gondosan, és tüntessünk fel minden fontos információt egy címkén (faj és fajta neve, betakarítás éve, eredete)!
 11. Ne adjuk tovább a visszahozott magokat, mert nem tudjuk garantálni a fajta tisztaságát. Helyette szervezzünk inkább főzőeseményt a felhasználásukkal!
 12. Kínáljunk támogatást és információkat a biokertészettel kapcsolatban!


Kérdezd
a könyvtárost!