Könyvtárak a NASA-nál

Könyvtárak a NASA-nál

2020. február 23. 13:00

Az Egyesült Államokbeli Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalnak is van természetesen saját szakkönyvtára, kiterjedt – bárki által igénybe vehető – online szolgáltatásokkal. S akkor még meg sem említettük a páratlan képi, hang- és videoanyagot közzé tevő NASA kép- és videokönyvtárat…

A NASA washingtoni központjának könyvtára a hivatal szakmai és publikációs munkáját segíti szakirodalmi és információs támogatással, valamint a nyilvánosság számára ismeretterjesztő tevékenységet folytat a repüléstudomány és az űrkutatás témájában.

A könyvtár kezdőoldalán széles választékban érhető el szakirodalmi forrásgyűjtemény a repülés és az űrkutatás területéről: bibliográfiák, szabadon elérhető szakkönyvek, szakirodalmi folyóirat-, és adatbázislista.

A NASA műszaki jelentéseinek szervere (NASA Technical Reports Server – NTRS) egy jelentős része közkinccsé minősített repülőműszaki és űrkutatási forrásgyűjtemény. Az adatbázisban a könyvtári információkereső rendszereknél standard keresőfelület áll rendelkezésre, sokszempontú keresőopciókkal, amelyeket logikai operátorokkal (AND, OR, NOT) kombinálhatunk. A szűrést részgyűjtemények, hozzáférhetőség, dokumentumtípus, NASA-létesítmények, tárgyszavak, illetve dátum szerint végezhetjük. A részletes bibliográfiai adatok mellett, amennyiben elérhető, a teljes szövegű dokumentumokat is megtekinthetjük.

A NASA kép- és videokönyvtárában (NASA Image and Video Library) rendkívüli audiovizuális gyűjteményt tekinthetünk meg. A kezdőoldalon a legfrissebb vagy a legnépszerűbb képek sorakoznak, remek felbontásban és minőségben. A fenti keresőmezőben kutakodhatunk, akár bármelyik dokumentumtípusra szűkítve a keresést. A találati listát évek szerint még tovább szűkíthetjük. A nagyszerű fotókat, hang- és videofelvételeket oktatási és ismeretterjesztő célra szabadon felhasználhatjuk, sőt a képeknél eleve elérhető megosztási lehetőség a Pinterest, Facebook és Twitter felhasználók számára.

Felhasznált források:

NASA HQ Library, Washington D.C.: https://www.nasa.gov/centers/hq/library

NASA kép- és videokönyvtár: https://images.nasa.gov/

Illusztráció forrása:

https://images-assets.nasa.gov/image/sts119-s-005/sts119-s-005~orig.jpg



Kérdezd
a könyvtárost!