Kölcsönözz mesterséges intelligenciát!

Kölcsönözz mesterséges intelligenciát!

2020. február 23. 11:00

A friscói könyvtárban dolgozók úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia ismerete kritikus fontosságú készségévé fog válni a következő generációknak, ezért mindent elkövetnek azért, hogy szolgáltatásaik révén már minél kisebb korban megismerjék a technológia alapjait.

A Frisco Közkönyvtár már négy éve kölcsönzi az úgynevezett Maker Kiteket. Ezek szórakoztató elektronikát tartalmazó, a könyvtár 3D-s nyomtatóival készített vízálló dobozok, tartalmuk 150 féle módon variálható eszközkészlet. Robotikai kitek, forrasztásmentes áramkörök, 3D-s nyomtatáshoz, programozáshoz és Dolgok Internetéhez (IoT) illeszkedő készletek képezik a kínálatot. Egy újabb makerspace készlet a Google AIY Voice hangfelismerő rendszerét használja. Ennek alapját egy Raspberry Pi miniszámítógép és egy hangszóró képezi, amely így gyakorlatilag egy otthon is összeállítható, hangvezérléssel működtethető okoshangszórót képez. Ezeknek a készleteknek a kölcsönzése inspirál hasonló eszközök házilagos készítésére, tanulási segédletet és alkotási sikerélményt biztosítva hozzá.

A high-tech eszközök kölcsönzése nem lehet igazán hatékony specifikus képzések nélkül, ezért a könyvtárban alapszintű mesterséges intelligenciával foglalkozó tanfolyamokat szerveznek. Könnyen elsajátítható Python programnyelven gyakorolják a hangfelismerés és egyéb célú kódolás alapjait.

A szolgáltatás nagy népszerűségre tett szert, sokan ily módon ismerték meg a programozás és a mesterséges intelligencia olyan távoli tudományos-fantasztikumnak tűnő, holott már a hétköznapokban is jelen lévő technológiájának alapjait.

Felhasznált forrás: 

Alexandra Lakind, Rebekah Willett, Erica Rosenfeld Halverson: Democratizing the Maker Movement: A Case Study of One Public Library System’s Makerspace Program = Reference & User Services Quarterly, 2019. 4. sz. p. 234-245. https://journals.ala.org/index.php/rusq/article/view/7150/9719 

További információ: 

https://www.friscolibrary.com/makerkits

https://www.facebook.com/friscolibrary/photos/a.10150092122571626/10155723612801626/?type=3

Illusztráció forrása:

https://twitter.com/friscolibrary/status/1056198836090298368 



Kérdezd
a könyvtárost!