Hangtár - Hatvan évnyi gramofonlemez online

Hangtár - Hatvan évnyi gramofonlemez online

2021. február 2. 12:00

Több mint 2600 digitalizált hangfelvétel vált szabadon hozzáférhetővé a nagyközönség és a kutatók számára az Országos Széchényi Könyvtár legújabb, Hangtár elnevezésű digitális adatbázisában. A 2021. január 22-én, A magyar kultúra napján elindult tartalomszolgáltatással több mint 150 órányi archív hanganyag vált közkinccsé a Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából.

Az összeállítás tartalma számos műfajt ölel fel: legnagyobb részben szórakoztató zenét (katonazenét, operettet, filmdalokat, tánczenét, korai dzsesszt), kisebb részben magyar nótát, népzenei vonatkozású felvételeket – köztük a Patria néprajzi gramofonfelvételek sorozatának néhány lemezét – és klasszikus zenei hanganyagokat tartalmaz, de prózai hangdokumentumok is helyet kaptak a válogatásban.

Az eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumok hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét ölelik fel: magyar szerzők műveit, illetve előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken. Maguk a felvételek 1902 és az 1950-es évek vége között készültek, de nem csak Magyarországon, hiszen a magyar előadóművészek régen is rendszeresen készítettek hanganyagokat külföldön, például a két világháború között Németországban vagy 1950 után Csehszlovákiában.

Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója meghívást kapott az M5 Librettó című műsorába, ahol részletesen beszélt a könyvtárban újonnan elindított digitális tartalomszolgáltatásokról. (Az interjú 43:50-től látható.) Elmondása szerint, az első néhány nap alatt több mint harmincezer meghallgatást regisztráltak az oldalon. Az előadók közül Blaha Lujza és Karády Katalin nevére keresnek a legtöbben; a műfajok között a magyar nóták, az operettek és a kabarék is nagy népszerűségnek örvendenek.

 

Mediaklikk.hu - Librettó 2021. január 29.Kérdezd
a könyvtárost!