Fun Facts 1. rész: Illatkönyvtár

Fun Facts 1. rész: Illatkönyvtár

2020. október 13. 08:00

A világ parfüm archívuma (“Le conservatoire international des parfums”): ezzel a szlogennel mutatkozik be a franciaországi Versaillesben található Osmothèque könyvtár, ahol illatokat őriznek. Nem véletlen, hogy pont ebben a városban nyílt meg a könyvtár. A klasszicista időkben innen indultak a legfőbb divatok, praktikák. Itt terjedt el először az ápolatlanság is, amely mértéktelen mennyiségű parfüm használatot idézett elő.

Az 1990-ben alapított tárház több mint 4000 illatot tartalmaz, beleértve 800-at amely már nem elérhető a nagyközönség számára. Számos illatház és parfümös bízza rájuk a mintákat a tulajdonjog megtartásával, formuláik védelme, megőrzése érdekében.

A könyvtár célja ugyanakkor nemcsak a megőrzés, hanem a kevéssé ismert parfüm szakmával kapcsolatos ismeretek átadása is, hiszen a gyűjtemény a parfümkészítés történetének archívuma. Mindenkit szeretettel várnak, legyen szó a parfümök szerelmeseiről, szakemberekről, vagy egyszerű érdeklődőkről. Évente körülbelül 150 foglalkozást szerveznek a látogatóknak, azonban nemcsak személyesen segítik a tudás gyarapítását, hanem blogjuk által is.

Természetesen egy ilyen gyűjtemény ismeretéhez, leltárba vételéhez, az illatok rendszeres újrakeveréséhez és továbbadásához külön szakemberekre és technikára van szükség az egyszerű könyvtárakhoz képest, még ha a rendszerezési, kikérési folyamatok hasonlóak is. Azonban az Osmothèque egész évben várja azoknak a lelkes személyeknek a jelentkezését, akik önkéntes alapon segítik a szervezet munkálatait.

Magyar vonatkozás: A "Magyar királyné vize" Nagy Lajos felesége, Erzsébet királyné illatszere volt, amelynek rozmaringos, citrusos receptjét itt őrzik. Bejelentkezés után bárki kikérheti és megszagolhatja az időről-időre újra kikevert és lehűtött parfümöt.

 

Felhasznált forrás:

Osmothèque Könyvtár weboldala: http://www.osmotheque.fr/en/

További információk:

A parfüm története: http://eredetiparfume.hupont.hu/3/a-parfum-tortenete

Illusztráció forrása:

Unsplash: https://unsplash.com/photos/TY4QMCrS6P4Kérdezd
a könyvtárost!