Kästner, Erich (1899-1974)

Kästner gyermekregényének címszereplője két kislány, akik a megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Szüleik elváltak, és gyerekeiken "megosztoztak". Így Luise és Lotte nem ismerték egymást, egészen addig, amíg egy gyermeküdülésen nem találkoztak. A gyerekek elhatározzák, hogy összebékítik a szülőket, s erre a célra legalkalmasabbnak a szerepcsere ígérkezik.

Erich Kästner kötetének címadó főhőse, Till Eulenspiegel igazi mókamester, népi hős, akinek kalandjairól számtalan történet járt szájról szájra évszázadokon át a német területeken. Kästner ezek közül dolgozott át tizenkettőt. Till élete nem mindennapi módon indult, ugyanis nem egyszer, hanem háromszor keresztelték meg. Már kisgyermekként is számos csínyt követett el.

Erich Kästner bűbájos ifjúsági regényének savát-borsát nem csupán a történet izgalmassága adja, hanem a két gyermekszereplő remekül megformált figurája. Pötyi - vagyis Lujza - a nagypolgári család féltve őrzött, ám igencsak tűzrőlpattant csemetéje, illetve Anton, a szegény sorsú, ám nemeslelkű fiú különös körülmények között, koldulás közben találkoztak és barátkoztak össze.

Május 35-én minden lehetséges. Egyetlen nap története elevenedik meg a meseregényben, amelynek szerzője mindent a képzelet játékára bíz, meglepőbbnél meglepőbb ötletekkel kápráztatva el a gyerekeket.

Az ifjú, tehetséges, ámde szegény Hagedorn doktor reklám-pályázaton téli üdülést nyer egy festői szépségű környezetben fekvő szállodába. Álruhában, szegényes öltözékben ugyanide, saját szállodájába utazik Tobler úr, a különc milliomos és inasa.

Emberke öt centiméter magas. Nappal Mágus Márkus professzor szivarzsebében, éjjel gyufaskatulyában lakik. Szereti az ananásztortát és a svájci alagutakat, egyébként cirkuszi artista, filmsztár, félelem- és gáncs nélküli lovag, amit meggyőzően igazol a kilenc­éves Milcsivel, azaz Emily Simpsonnal, a szintén ötcentis kislánnyal való ismeretsége.

Ezúttal a Csizmás kandúr történetének humoros átdolgozását olvashatjuk Erich Kästner tollából. A molnár halála utána legkisebb fia, Jancsi semmi mást nem örököl, csupán egy macskát. Azonban hamarosan kiderül, hogy ez a kandúr korántsem hétköznapi macska, tud beszélni, ráadásul rendkívül furfangos.

A gyermekregény Zónakövi Matyiról, az alig öt cm magas kisfiúról szól, aki egy gyufásdobozban alszik, majd pedig szülei halála után a Csillag Cirkusz bűvésze, Márkus doktor gondozásába kerül. A pöttöm fiú artista, majd állatidomár akar lenni, de amikor a kismacskák szelídítése közben pórul jár, lemond tervéről. Bűvészinas lesz, egy kirakati bábun tanulja a mesterséget.

Bizonyos jelekből az okos állatok azt a következtetést vonják le, hogy az emberiség újabb önpusztító fegyverkezésbe fogott, kirobbanással fenyeget az újabb világháború. Így kerül sor az állatok konferenciájára...

A boldog békeidők mesévé szépült világába röpíti az olvasókat a híres német gyermekíró könyve. Gyermekkorának békés hétköznapjaiba, amikor a német férfiak reggelente a császár tiszteletére óriási bajuszkötővel némították el magukat egy-egy órára, a hölgyek pedig olyan hosszú szűk szoknyát viseltek, hogy az omnibuszra az uraknak kellett felsegíteni őket.

A középkorban, Németország közepén volt egy város, Schilda, amelynek lakói ostobaságukról váltak híressé. Például a sötét városházán úgy próbáltak meg világosságot teremteni, hogy edényekbe lapátolták a napfényt, majd becipelték az épületbe és odabent kirázták.

Oskar Külz, berlini hentes- és mészárosmester, a hurkák specialistája 30 évi szakadatlan munka után egy szép napon úgy érzi, torkig van a családjával, a feldarabolásra váró húsokkal, s felül az első vonatra, mely történetesen éppen Koppenhágába indul. Békésen sörözik egy szálloda teraszán, mikor véletlenül megismerkedik egy csinos, fiatal lánnyal, aki szintén berlini.Kérdezd
a könyvtárost!