Digitális Képarchívum

Digitális Képarchívum

2020. március 25. 08:00

A Digitális Képarchívum (DKA) a harmadik elektronikus gyűjtemény az Országos Széchényi Könyvtár és a MEK Egyesület együttműködésében a könyveket gyűjtő Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) és az időszaki kiadványokat nyilvántartó Elektronikus Periodika Archívum (EPA) mellett.

Az archívum 2007-ben jött létre az Országos Széchényi Könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztályának fejlesztéseként, a Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület és az Internet Szolgáltatók Tanácsa támogatásának köszönhetően. A DKA gyűjtőköre magyar és közép-európai vonatkozású, oktatási, tudományos és kulturális szempontból értékes képanyagból tevődik össze. Ezek egy része a MEK és az EPA felületén elérhető egyes kiadványok válogatott illusztrációja, a másik részét egyéb online vagy CD/DVD forrásból származó képanyag teszi ki. Magánszemélyek gyűjtőkörbe illeszkedő szabad felhasználásra szánt képeinek felajánlását is várják.

A felület külleme és funkciói megegyeznek a MEK-nél és az EPA-nál tapasztaltakkal. A keresésben lehet alkotóra, címre, témára, műfajra és sorszámra keresni. Az összetett keresésnél sokkal bővebb szempontok közül lehet választani és az EPA-hoz hasonlóan elérhető ezek index listája, így pontosan lehet böngészni az adatbázis tartalmát. Megtekinthető például az állományban szereplő képek alkotóinak listája. A keresőmezőket Boole-operátorokkal (AND, OR, NOT) lehet összekapcsolni.

A tartalom tematikus böngészéséhez a MEK-ben is látott nagyon részletes tudományterületi felosztás nyújt segítséget, öt tágabb témakör mentén. Ezek…

A Gyűjtemények menüpont alatt kiemelt tematikus gyűjtés szerint érhető el a tartalom, történelem, helyismeret, tudomány, művészet, természet, valamint egyéb és vegyes kategóriákban.

Az OSZK e-könyvtári szolgáltatásaiban a keresést a MEK-EPA-DKA közös kereső is segíti. A közzétett képek magán- és oktatási célra szabadon felhasználhatók.

Kapcsolódik:

Magyar Elektronikus Könyvtár

Elektronikus Periodika Archívum

Felhasznált források:

DKA felület: https://keptar.oszk.hu/

DKA bemutatkozás: https://keptar.oszk.hu/html/bemutatas.html

A Digitális Képarchívum gyűjtőköri leírása: https://keptar.oszk.hu/html/irattar/gyujtokor.html

További információ:

https://hu-hu.facebook.com/digitaliskeparchivum/

Illusztráció forrása: https://keptar.oszk.hu/



Kérdezd
a könyvtárost!