Az Év Közkönyvtára – IFLA/Systematic Public Library of the Year 2019

Az Év Közkönyvtára – IFLA/Systematic Public Library of the Year 2019

2020. május 19. 08:00

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Egyesülése, azaz az IFLA 2019-ben is díjazta az év leginnovatívabb új vagy megújult közkönyvtárát. A pénzjutalommal is járó rangos kitüntetést ez alkalommal a finn Helsinki Városi Könyvtár legújabb fiókkönyvtára, az Oodi kapta.

Az IFLA minden évben díjjal ismeri el a legkorszerűbb építészeti tervezést kreatív IT-megoldásokkal ötvöző, a helyi közösség igényeit és a digitális fejlődést szolgáló közkönyvtárakat a világ bármely tájáról. A szponzorként működő Systematic nevű dán szoftvercég révén a kitüntetés 5000 dolláros pénzjutalommal is párosul.

Az IFLA több szekcióját képviselő nemzetközi zsűri a következő kiemelt szempontokat veszi figyelembe a díj odaítélésekor:

  1. kapcsolat a települési környezettel és a helyi kultúrával (urbanisztikai szerep, „közösségi nappaliként” funkcionáló könyvtár);
  2. építészeti érték (tervezés, funkcionalitás, belső terek, térhasználat);
  3. rugalmasság (az egyes helyiségek kialakításának rugalmassága, a használói tevékenységek változatos kiszolgálása, alkalmazkodás a különböző programokhoz, makerspace-ek működtetése);
  4. fenntarthatóság (helyi alapanyagok használata, fenntartható vagy alternatív energiagazdálkodás);
  5. a tanulás tere (lehetőség az informális és a csoportos tanulásra, minden korosztály tanulási igényének kiszolgálása);
  6. digitalizáció (új digitális technológiák használata, digitális esélyegyenlőség, a digitális tartalmak és a könyvtári tér újszerű összekapcsolása).

Az adott évben odaítélt díjra azon könyvtárak pályázhattak, melyek az előző évben épültek vagy kaptak elhelyezést új vagy könyvtári célra átalakított épületekben.

2019-ben 16 könyvtár pályázott a világ minden tájáról, a zsűri ezek közül első körben 4-re szűkítette le a kört. Végül az Év Közkönyvtára elismerésében a helsinki belvárosában felépült Oodi könyvtár részesült.

Az új könyvtár a fenntarthatóság jegyében helyi anyagokból épült, homlokzatát lucfenyővel burkolták. Energiafelhasználása minimális, szinte nullás mérlegű. Könyvtári gyűjteménye közel 100 ezer könyvet, újságot és audiovizuális anyagot foglal magában. Emellett lenyűgöző külsejével is hódít: a hajóra emlékeztető, monumentális épület lélegzetelállító belső terekkel rendelkezik, melyek eloszlását és funkcióit a lakossággal való több éves közös tervezés során véglegesítették. A közösségi részvétel eszméje nemcsak a tervezési folyamatban, de a könyvtár működésében is megvalósult. A 2018 decemberében hivatalosan átadott könyvtárat nagy számban vették birtokba a használók: csak az első négy hónapban egymilliós látogatottságot mértek. Az épületben minden szint más tevékenységnek ad otthont: a földszinten rendezvénytermeket, mozit, játszóteret és éttermet is találunk, illetve itt van lehetőség a kikölcsönzött könyvek gyors visszahozatalára. A második szintet a munkának, a tanulásnak és a találkozásoknak szentelték: zenei stúdiót, tanácstermet, játéktermet és alkotóteret (makerspace-t) is berendeztek lézervágókkal, 3D-s nyomtatókkal és varrógépekkel. A legfelső szint az elmélyülést szolgáló „könyvmennyország”, természetes megvilágítással és rengeteg növénnyel, valamint egy gyermekrészleggel. Végül, de nem utolsósorban egy tágas erkély is nyílik innen, amely kilátást nyújt a finn parlament épületére.

A díjra esélyes másik három pályázó:

Ausztrália, Zetland, The Green Square Library and Plaza: a közterületet és a könyvtárat összeolvasztó létesítmény azzal érdemelte ki az elismerést, hogy változatos építészeti megoldásaival a természetes megvilágítást még a földszint alatt is biztosítani tudja föld alatti kertjével, szabadtéri színpadával és egy hatszintes üvegtoronnyal – ez utóbbiban technológiai labort, zenei próbatermet, különböző csoportszobákat és gyermekrészleget is találunk. A „zöld” könyvtárépület padlófűtéssel, széndioxid-érzékelőkkel és intelligens szellőzőrendszerrel van ellátva, így egész évben kellemes hőmérsékletet biztosít. A könyvtár több mint 40 ezres könyv-, CD-, DVD- és magazingyűjteménnyel rendelkezik, emellett minden korosztály számára változatos programokat kínál.

Hollandia, Tilburg, Bibliotheek LocHal: ezt a városi fiókkönyvtárat egy 1930-as években épült vasúti kocsiszínből és szerelőcsarnokból alakították át azzal a célkitűzéssel, hogy egy igazi „21. századi műhely” jöjjön létre. A nagy, csarnokszerű tér tagolására térelválasztó textíliák és lépcsők szolgálnak; a földszint egy „fedett utca” benyomását kelti kiállítótérrel, kávézóval, pódiummal és olyan közösségi munkaasztalokkal, amelyek vasúti pőrekocsikat formáznak. Az emeleten kisebb, elkülönülő térrészek állnak az olvasni, tanulni és találkozni vágyók rendelkezésére. A tervezés során az ipari környezet számos elemét meghagyták, mind az anyaghasználatot (üveg, acél), mind bizonyos funkcionális részleteket (tartóelemek, sínek) tekintetve. A könyvtárban hat tematikus „labort” hoztak létre, ahol új készségeket lehet elsajátítani, de bizonyos terek közösségi irodaként is használhatók.

Új-Zéland, Christchurch, Tūranga – Christchurch Central Library: a várost sújtó 2011-es földrengés után a polgárok bevonásával Christchurchben felépített új központi könyvtár különös hangsúlyt fektet a helytörténetre és a maori örökségre, valamint a gyermekeknek és családoknak nyújtott szolgáltatásokra. A földrengésbiztos, korszerű létesítmény tágas és világos belső terei meleg színvilágukkal is vonzzák a látogatókat. Az épület különböző zónákra tagolódik, melyek a „kapcsolat”, „közösség”, „identitás”, „felfedezés”, „kreativitás” hívószavak köré szerveződnek. A LEGO-szobától az audiovizuális stúdión keresztül az egész falat elfoglaló érintőkijelzőig számos innovatív szolgáltatás várja az érdeklődőket, egymás mellett kínálva a digitális, a nyomtatott és a speciális könyvtári forrásokat a lehetséges használói tevékenységek széles körével.Kérdezd
a könyvtárost!