Új néven működik tovább a nagyatádi Városi Könyvtár

Új néven működik tovább a nagyatádi Városi Könyvtár

2021. szeptember 15. 13:00
Bertók László Városi Könyvtár épülete

A közelmúltban elhunyt Bertók László Kosstuh-díjas költőről, Nagyatád város díszpolgáráról nevezték el a nagyatádi Városi Könyvtárat.

A vései születésű Bertók László 1959 és 1965 között segédkönyvtárosként dolgozott a nagyatádi Járási Könyvtárban. Innen 1965-ben költözött Pécsre, ahol költőként és könyvtárosként is szép karriert futott be. Kapcsolata Nagyatáddal nem szakadt meg. 50 éve, a várossá avatás alkalmából írta meg  Nagyatád c. versét. Ennek apropóján helyeztek el most egy - a vers sorait idéző - emléktáblát a nagyatádi Városi Könyvtár falán, amit  a 2021. szeptember 10-én megtartott névadó ünnepség keretén belül a költő fia, Bertók Attila és Ormai István, Nagyatád város polgármestere lepleztek le.

Nagyatádon töltött éveit Bertók élete, költői munkássága szempontjából meghatározó jelentőségűnek tartotta. Ezt az időszakot Ágoston Zoltán a Jelenkor főszerkesztője és Ormai István polgármester idézte fel. A költő Nagyatádhoz kapcsolódó műveiből a Déryné Vándorszíntársulat tagjai adtak elő egy rövid vállogatást. A névadó ceremónia után a látogatók megtekinthették az olvasóteremben kialakított Bertók László emlékfalat is. 

"Hat évemet hat borítékban
elrejtettem a Rinya-parton, -
aki kíváncsi, megtalálja."
Bertók László: Nagyatád (részlet)
 

Képgaléria: 

Forrás: NKSK - Bertók László Városi Könyvtár, Nagyatád.
Fotók: Kóczián Zoltán G. AFIAP Kérdezd
a könyvtárost!