Új könyvtárak - új trendek. Második rész

Új könyvtárak - új trendek. Második rész

2020. augusztus 13. 08:00
Library of Muyinga

Futurisztikus épületek, izgalmas belső terek, új szolgáltatások, nemzeti identitás, turista-csalogatás profi eszközökkel. Merre tartanak a világ új könyvtárai?

A megdöbbentő és egyben csodálatra méltó könyvtárépületeket ismertető sorozatunk második részében két olyan, egymástól távol eső könyvtárat mutatunk be, amelyeket az kapcsol össze, hogy mindkettő különleges, jellegzetesen helyi alapanyagból készült. Az egyik könyvtár egy kis afrikai országban, Burundiban, a másik pedig Kínában található.

Mindkét könyvtár esetén érezhető, hogy ezek a könyvtárak, amelyek egyben építészetileg kiemelkedő alkotások is, nagyon fontos befolyással bírnak az adott hely gazdaságára, turizmusára, munkaerőpiacára, nemzeti identitására, és nem utolsó sorban új tartalommal töltik fel a könyvtár fogalmát.

1. Library of Muyinga (siket gyerekek iskolai könyvtára), Muyinga, Burundi

A belga BC Architects építész-stúdió által tervezett épület egy igazán különleges kezdeményezés révén jött létre. A tervezést és kivitelezést megelőzően egy nagyon komoly kutatási fázison ment keresztül ez a projekt, melynek során feltérképezték a helyi adottságokat, a környezeti és időjárási viszonyokat, a környéken használt építkezési anyagokat és technikákat, a helyi munkaerőviszonyokat, hogy mindezeket beépítsék a későbbi munkafolyamatokba.

Nagyon fontos tényező volt a tervezés során, hogy figyelembe vegyék a komoly esőzéseket, és a nagy meleggel járó periódusokat is. Éppen ezért a helyi építkezési szokásoknak megfelelően alakították ki az épület strukturális elemeit, elhelyezkedését, a belső tereket, a szellőző-rendszereket, hogy minden időjárási körülmény közepette biztonságos benntartózkodást biztosítsanak a látogatóknak. A fő építőanyag a helyben készült döngölt, tömörített földtégla volt, és a tetőcserepeket is helyi technológiával készítették.

A belső terekben a gyerekek igényeire szabott, játékosan elrendezett bútorokat helyeztek el, és hatalmas, a helyi kötélfonók által készített, növényi rostokból font kötélzetből készült függőágyakat feszítettek ki a kényelmes, pihentető olvasás és a gondtalan játék érdekében. Az épület különlegességét az adja, hogy egyszerre hagyománykövető, helyi jellegzetességeket felvonultató, ugyanakkor szinte észrevétlenül rejti magába a mai kor építészeti technológiáinak legjavát is, így kapcsolva össze múltat, jelent és jövőt.

2. LiYuan könyvtár, Huairou, Kínai Népköztársaság

A kínai főváros közelében, egy kis faluban épült meg ez a díjnyertes könyvtár, amely elsősorban azzal hívja fel magára figyelmet, hogy rengeteg természetes anyagot használtak fel az építése során, és külsejével is harmonikusan illeszkedik a természetes környezetébe.

Kívülről úgy néz ki az épület, mintha rőzsékkel borították volna be a falait, és a belső terekben is rengeteg faanyagot találunk. Ezekből hozták létre a polcrendszereket, a különböző szintezéseket, és a burkolatokat is.

A faágakból összeállított külső falak elegendő fényt engednek be a belső terekbe, az épület kellemes klímáját pedig a közelben lévő tó hűs levegőjével alakítják.

A kis falu az új könyvtárnak köszönhetően rengeteg új turistát láthatott vendégül az utóbbi időben. Érdemes megemlíteni még azt az érdekes kezdeményezést is, amely kapcsán a látogatók elvihetnek magukkal egy könyvet, ha két másikat hoznak helyette.

Képgaléria: 


Kérdezd
a könyvtárost!