Október 23. a könyvtárak szemszögéből

Október 23. a könyvtárak szemszögéből

2020. október 23. 10:00

1956. október 23-án a szovjet megszállást és a kommunista diktatúra elnyomását tovább nem tűrve, a budapesti egyetemi diákság felvonulásával a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye kezdődött meg. A fegyvertelen felvonuló tömegre a Rádió épületénél sortüzet adtak le, aminek hatására fegyveres felkelés bontakozott ki.

A civilek kezdeti győzelme ellenére, a szovjet csapatok hadüzenet nélkül, nagy túlerővel legyűrték a hősi magyarok ellenállását. A megtorlás százezrek megsebesülését, halálát, az országból való kimenekülését vagy bebörtönzését hozta magával.

A eseményt követő években tilos volt erre a napra megemlékezni vagy akár megemlíteni. Csak az 1980-as években, a rendszerváltás során kezdett megváltozni a történtek hivatalos értékelése. Az október 23-i nap fontosságát mutatja, hogy 1989-ben ezen a napon kiáltották ki a Magyar Köztársaságot is.

 

Azonban amit most olvashattatok, csak töredéke azoknak a történéseknek, amelyek körbeszövik a múltját nemzeti ünnepünknek. Bővebben a Digitális könyvtárak nyújthatnak ismeretet, ezért ma az ‘56-os történésekkel foglalkozó tartalmakból válogattunk számotokra. Ismerjétek meg közelebbről múltunkat a könyvtárak segítségével!

  • A Héderváry Gyűjteményben a forradalmi eseményekről szóló vallomásokat olvashatjátok, főként angol nyelven. A tanúk válogatása során figyelemmel voltak arra is, hogy a legkülönbözőbb társadalmi csoportok szemszögéből ismerhessük meg a történéseket.

  • Az 1956-os digitális archívum a forradalomról és annak külföldi visszhangjáról szóló, angol nyelvű szöveges dokumentumok, fotók és filmek gyűjteménye, amely különböző archívumokban őrzött forrásokat hoz össze és helyez új megvilágításba. 

  • A Magyar Elektronikus Könyvtár 1956-2006 című virtuális kiállítása a taglalt témánkba illő könyvek, könyvrészletek, folyóiratok, fotók és röplapok gyűjteményét teszi közzé.

  • Az Országos Széchényi Könyvtár Jelenkortörténeti Adattárában a század szereplőinek és tanúinak interjúja található mintegy két évtizedre visszamenőleg, továbbá az itt fellelhető rádiós hanganyagok és újságcikkek napok szerint böngészhetők.

A mai napra John F. Kennedy szavait szeretnénk nektek útravalóul adni:

1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az ember csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt – bármily kicsi is a siker esélye, s bármily nagy is az áldozat, amit követel.” 

Képgaléria: 

Felhasznált forrás:

1956. október 23. A szabadság napja: Az emléknapról: https://oktober23.kormany.hu/hirek

Illusztráció forrása:

1956-2006: http://mek.oszk.hu/kiallitas/1956/html/fotok.htmKérdezd
a könyvtárost!