Nemzetközi újítók – 2019 leginnovatívabb könyvtári projektjei az Amerikai Könyvtárak Egyesülete szerint

Nemzetközi újítók – 2019 leginnovatívabb könyvtári projektjei az Amerikai Könyvtárak Egyesülete szerint

2020. július 21. 08:00

Az Amerikai Könyvtárak Egyesülete (ALA) elnöksége 2019-ben négy nemzetközi könyvtári projektet díjazott, melyek középpontjában olyan témák álltak, mint a fenntarthatóság, a menekülteknek vagy a katasztrófa sújtotta övezeteknek nyújtott könyvtári szolgáltatások, a játékos mobilalkalmazások vagy a titkosított böngészők telepítése a felhasználói számítógépekre.

Az Amerikai Könyvtárak Egyesülete (ALA) éves konferenciáján immár több mint tíz éve díjazza a leginnovatívabb könyvtári projekteket a világ minden tájáról. Az elnökség és a nemzetközi kapcsolatok szekciója által odaítélt elismerésben 2019-ben a következő könyvtárak részesültek:

Mexikó, Mexicali, Biblioteca Pública Central Estatal: a Fenntartható Könyvtár projekt egy civil szervezet támogatásával 2014-ben indult, s azóta számos környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztő rendezvényre és képzésre került sor. Az önkéntesek és a gyerekek közös munkája révén kupakokat gyűjtöttek, vagy éppen növényeket ültettek. A programok célja, hogy visszaszorítsák a környezetszennyezést a régióban, ennek érdekében pedig a helyi középiskolával és 94 egyéb könyvtárral is együttműködést kezdeményeztek.

Franciaország, Párizs, Libraries Without Borders / Bibliothèques Sans Frontières: a „Könyvtárak határok nélkül” nevű szervezet 50 országban van jelen, célja a tudáshoz való egyenlő hozzáférés elősegítése. Több mint félmillió emberhez juttattak el könyveket, dokumentumokat és eszközöket mozgókönyvtárak segítségével Burunditól Haitiig, Libanontól Tanzániáig, illetve a franciaországi, németországi és görögországi menekülttáborokig. Az „ötletdoboz” (Ideas Box) elnevezésű hordozható, egymásba kapcsolódó és mini-könyvtárrá szétszedhető fémtartályok könyveket, játékokat, barkácseszközöket, laptopokat, táblagépeket, szervert, internetelérést és generátort tartalmaznak. Az oktatási célú program összekapcsolódott az „Utazó kódolók” (Code Travelers) nevű programozási képzésekkel, melyek nagy részére könyvtárakban kerül sor. A „Könyvtárak határok nélkül” nemcsak kiterjesztett szolgáltatásai és partnerkapcsolatai miatt érdemel elismerést, de amiatt is, hogy globális erőfeszítést tesz a könyvtárak és a könyvtári szolgáltatások nagyközönséggel való megismertetéséért.

Kanada, Milton, Milton Public Library – Quest Milton: a kanadai Milton Városi Könyvtár egy nyílt forráskódú mobilalkalmazást hozott létre, amely ötvözi a játékot, a könyvtári rendezvények népszerűsítését és a pénzre fordítható előnyöket. A „Quest Milton” nevű játék lényege, hogy a könyvtár beiratkozott használói a könyvtári vagy az önkormányzati szolgáltatásokat igénybe véve pontokat gyűjthetnek, valamint játszhatnak is az alkalmazás játékaival. Pontjaikat pedig könyvtári tartozások kiegyenlítésére, nyomtatási kedvezményekre vagy akár ingyenes pattogatott kukoricára fordíthatják. Az alkalmazásnak köszönhetően 2018 februárja óta a könyvtárba átlagosan havonta 50 új használó iratkozott be. Ugyan a „Quest Miltonnal” elsősorban a tizenéveseket célozták meg, de a kisebbek és a szüleik körében is népszerűnek bizonyult, és sikeresen ötvözte a virtuális és a kézzelfogható szolgáltatásokat.

Kanada, Torontó, Toronto Public Library – Tor Browser: Torontó városi könyvtári rendszerében 2017 óta kiemelt téma a felhasználói adatbiztonság: több mint 25 fiókkönyvtárban tartottak képzéseket több mint 700 lakos és 35 könyvtári munkatárs részvételével. A személyes adatok védelme érdekében a Torontói Városi Könyvtár volt az első kanadai közkönyvtár, amely bevezette a titkosított Tor böngésző használatát a könyvtári számítógépeken. Az ingyenes, nyílt forráskódú Tor révén a használók biztonságban tudhatják digitális magánszférájukat és személyes adataikat. A kezdeményezés modellértékű, hiszen mérettől, technológiai felkészültségtől és anyagi forrásoktól függetlenül bármely könyvtár követheti.Kérdezd
a könyvtárost!