MaNDA – Magyar Nemzeti Digitális Archívum

MaNDA – Magyar Nemzeti Digitális Archívum

2020. március 31. 08:00

A MaNDA adatbázisa a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, valamint kulturális és oktatási intézményeinek, az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatású Programban digitalizált kulturális javait teszi közzé.

2013-tól országszerte több mint 180 kulturális intézményben indult meg a közfoglalkoztatottak alkalmazása az országos digitalizálási feladatok támogatására. A munkájuk eredményeképpen létrejött hatalmas mennyiségű tartalom került a MaNDA adatbázisba. Az országos munka koordinálását a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. látja el budapesti központjából, 2017-től összhangban az Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiával, amelynek célja, hogy a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körben legyenek elérhetők a nyilvánosság számára.

A MaNDA nyitóoldaláról a lap felső részén található keresőmezőből érhető el az adatbázis felülete. A megőrzött dokumentumok lehetnek képi, szöveges, audiovizuális, 3D-ben beszkennelt és hanganyagok. A gazdag tartalom szűrése lehetséges dokumentumtípus, elkészítés éve, szolgáltató intézmény, nyelv, felhasználást szabályozó licenc, célközönség, valamit információhordozó szerint. Ezen szűrési szempontok még tovább szűkíthetők címekre, tárgyakra, nevekre, korokra és helyekre, valamint a keresés is e mezők alkalmazásával pontosítható. A tartalmak tárgyát és forrását a programban résztvevő intézmények választják ki és határozzák meg a felhasználási jogosultságokat.

A MaNDA keződlapjáról elérhetők az archívum érdekes tematikus virtuális kiállításai is, igen szerteágazó témákat felölelve. A tájékozódást címkézés segíti. Országos aggregátorként a MaNDA exportálja gyűjteményének adatait az Europeana Alapítvány irányába, így járulva hozzá az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana gyarapodásához.

Felhasznált források:

MaNDA felület: https://mandadb.hu/

MaNDA – Országos kulturális közfoglalkoztatás: https://mandadb.hu/cikk/793518/Orszagos_kulturalis_kozfoglalkoztatas

Szüts Etele: MaNDA – Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (2017-2025) https://mandadb.hu/cikk/996133/Kozgyujtemenyi_Digitalizalasi_Strategia_20172025

További információ:

https://manda.blog.hu/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Nemzeti_Digit%C3%A1lis_Arch%C3%ADvum_%C3%A9s_Filmint%C3%A9zet

https://mek.oszk.hu/19000/19086/19086.pdf

Illusztráció forrása:

infoPápa.hu: Öt éve indult el a MaNDA digitális adatbázisa https://www.infopapa.hu/hirek/olvas/ot-eve-indult-el-a-manda-digitalis-adatbazisa-2018-03-24-173838



Kérdezd
a könyvtárost!