A Magyar Kultúra Napja és Himnuszunk születésnapja

A Magyar Kultúra Napja és Himnuszunk születésnapja

2021. január 22. 11:00

 

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre megemlékezve minden évben január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük.

A Himnusz regényes története címmel idén dokumentumfilm is készült a Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság együttműködésében, amely animációk és videóbejátszások segítségével tárja a közönség elé a Himnusz történetét.

A fennmaradt kézirat jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában áll. Kalandos történetéről bővebben itt olvashattok, a nemzeti könyvtár blogbejegyzésében. Személyes megtekintésére ritkán adatik lehetőség, azonban a digitalizálásnak hála, online bárki számára elérhető.

Részlet a Himnusz kéziratából

 

A megemlékezés alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek és nemzeti tudatunk erősítésének. A koronavírus-járvány miatt elsősorban online kulturális és művészeti kezdeményezésekkel és programokkal készültek a könyvtárak erre a hónapra, illetve a mai napra.

Betekintés a könyvtárak tevékenységeibe..

  • Idén, rendezvények hiányában a Bárczay-kastélyban található helytörténeti kiállítást, mely a Felsőzsolcai Városi Könyvtár közreműködése által a település történetét dolgozza fel, egy Youtube videó formájában kívánják bemutatni az érdeklődőknek.

 

 

  • A Vachott Sándor Városi Könyvtárban a magyar kultúra napjának alkalmából Cseh Tamás és Bereményi Géza Dal a ravaszdi Shakespeare Williamről című dalát adták elő a könyvtárosok Nagy Tibor Wyrág közreműködésében.

 

Egyéb kezdeményezés:

Az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér január 6-án Kortárs olvasósarok címmel indította el videós sorozatát, melyben a kortárs magyar irodalom kiemelkedő szereplőit kérte fel saját műveikből való felolvasásra. Az első részt Grecsó Krisztián egy új novellával kezdte, melynek címe: Sajnos nagyon szeretik.

 

Természetesen a lista korántsem teljes. Egyéni szinten több könyvtár is készült érdekességekkel, meglepetéssekkel; érdemes megtekinteni további intézmények közösségi oldalait is.

Továbbá ne feledjétek, hogy a Könyvtárak.hu-n egyedülálló módon, már több mint 200, könyvtárak által összeállított digitális kiállítás és tartalom közül válogathattok. Megannyi könyvtár készít tematikus oldalakat a saját gyűjtőköréhez kapcsolódó anyagokról, híres emberekről, jeles évfordulókról, érdekességekről. A bal sávban lehetőségetek van rákeresni például arra, ha egy konkrét téma, időszak, vagy személy érdekel titeket, de akár az általatok látogatott könyvtár esetleges tartalmai is könnyedén leszűrhetők.

 

Felhasznált forrás:

Wikipédia: A magyar kultúra napja: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_kult%C3%BAra_napja

Nemzeti Himnuszunk kalandos útja. 2011. 02. 04.:

https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2011/02/04/nemzeti_himnuszunk_kalandos_utja

 



Kérdezd
a könyvtárost!