Magyar Elektronikus Könyvtár

Magyar Elektronikus Könyvtár

2020. március 17. 08:00

Az Országos Széchényi Könyvtár által már több mint 20 éve működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) a legrégebbi hazai nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény.

A MEK története majdnem egyidős az internet hazai megjelenésével. 1994-ben néhány könyvtáros elkészítette ajánlását a Magyar Elektronikus Könyvtár létrehozásához. A két tesztgyűjtemény a Miskolci Egyetem és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Gopher-szerverein, majd a központi szolgáltatás a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) Gopherjén indult 1995-ben. A ma is használt webprotokoll használatára 1996-ban tértek át. 1999-ben létrejött a MEK támogatását végző közhasznú testület, a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesülete, valamint az Országos Széchényi Könyvtár felvállalta, hogy otthont ad az elektronikus gyűjteménynek. Innentől kezdve önálló szerveren fut az elektronikus könyvtár a nemzeti könyvtár E-könyvtári Szolgáltatások Osztályának működtetésében. Az elektronikus könyveket gyűjtő MEK mellé 2004-ben indult el az Elektronikus Periodika Archívum, valamint 2007-től a Digitális Képarchívum. Az elektronikus könyvtár akadálymentes honlapja, a VMEK, 2004-ben indult.

A MEK minden tekintetben könyvtárnak tekinthető, hiszen digitális állománya jól rendszerezett és több szempont szerint is visszakereshető. Lehet keresni az egyes dokumentumok adataira: szerző, cím, téma és a dokumentum sorszáma. Formátum (mp3, epub, prc, stb.) és Creative Commons licence alapján tovább lehet szűkíteni, illetve a dokumentumok szövege is kereshető. Az összetett keresésben lehetőség adódik logikai operátorok (AND, OR, NOT) alkalmazására.

Téma szerinti bontásban nagyon részletes tudományterületi felosztás szerint vannak csoportosítva az állományban található művek öt tágabb témakör (természettudományok, műszaki tudományok és gazdasági ágazatok, társadalomtudományok, humán területek és kultúra illetve irodalom, valamint kézikönyvek és egyéb műfajok) köré szerveződve. A találati listákban egyből a keresett, megnyitható elektronikus dokumentumok sorakoznak. A formátumok lehetnek: HTML, Word, RTF, PDF, PRC és DjVu. Hangoskönyvek is elérhetők mp3 formátumban.

Az állomány egyrészt már szerzői jog hatálya alá nem tartozó, másrészt az alkotók által maguk szabad felhasználásra közzétett művekből tevődik össze. A felajánlott dokumentumokat könyvtárosok tárják fel és illesztik a gyűjteménybe, biztosítva ezzel a gyűjtemény magas szintű rendezettségét. A MEK elsősorban oktatási és kutatási céllal jött létre, így például a hazai iskolákban kötelező olvasmányok többsége is elérhető gyűjteményében.

Mobileszközökre optimalizált felülete is elérhető a MEK-nek, valamint a gyűjtemény használatára optimalizált mobilapplikációk készültek Windows 10 és Android operációs rendszerekre. Újabb fejlesztés a MEK-EPA-DKA közös kereső/, amelyben alkotóra, címre és témára lehet keresni mindhárom digitális gyűjteményben.



Kérdezd
a könyvtárost!