Kulturális Örökség Napjai

Kulturális Örökség Napjai

2020. szeptember 18. 14:00

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyen jelenleg ötven ország vesz részt (lehetőség szerint) minden év szeptember 3. hétvégéjén. Magyarország az érdeklődőket különböző érdekes programokkal, tematikus sétákkal és megannyi látnivalóval várja. A cél az, hogy nemzeti tudatunkat és értékeinket formálja. A Kulturális Örökség Napjai hivatalos oldalán így fogalmaznak: “Egy kicsit leegyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.”

A kezdeményezés 1984-ben indult Franciaországban, amikor még nem volt természetes, hogy bizonyos épületek rendszeres nyitvatartási idővel, befogadóképességgel rendelkezzenek. Ma már azonban tudjuk, hogy a műemlékvédelem, a helytörténet, az építészet és a közművelődés mind olyan tényezők, amelyekre a nagyközönség igényt tart.

A koordinátorok általános alapelveket, javaslatokat fogalmaznak meg a rendezvény lebonyolításával kapcsolatban. Ezek közül érdemes tudni azt, hogy a részvétel díjtalan vagy csökkentett árú belépőjeggyel vehető igénybe; igyekeznek olyan műemlékeket, emlékhelyeket szerepeltetni a programban, amelyek egyébként nem látogathatók a nagyközönség számára; illetve egyes helyszíneken külön programokkal, kiállításokkal, tárlatvezetéssel, előadásokkal vagy akár koncerttel is készülhetnek.

Ízelítő a programokból:

2020. szeptember 19. szombat

  • Az Országos Széchényi Könyvtár tematikus sétákat szervez az intézmény körül

  • Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárában a papíröntés és a könyvfűzés technikáját mutatják be

  • Szentendrén az ÚjMűhely Galériában vászontáska festéssel készülnek

2020. szeptember 20. vasárnap

  • A Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény fotókiállítással és a helyi zenész egyesület előadásával készül

  • A Budapesten található Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a magyar punk történetéről, az azzal kapcsolatos kérdésekről tartanak előadást

  • A Déri Múzeum az épület történetét képes előadással mutatja be

Minden további rendezvényt és a pontos tudnivalókat a Kulturális Örökség Napjai oldalon megtalálhattok. Érdemes előre tájékozódni a programokról, mivel bizonyos események regisztrációhoz kötöttek.

 

Felhasznált forrás:

http://oroksegnapok.gov.hu/

Illusztráció forrása:

James Finch képe a Pexelsen: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/muveszet-mualkotas-epulet-belul-3684345/



Kérdezd
a könyvtárost!