Könyvtáros-akciók a közösségi médiában

Könyvtáros-akciók a közösségi médiában

2020. július 7. 08:00

A Facebook (és minden hasonló közösségi oldal) alapvetően egyike azon médiumoknak, ahol a könyvtárak népszerűsíteni tudják szolgáltatásaikat, rendezvényeiket. Ezen túlmenően azonban más tevékenységekre is adódik lehetőség. Egyrészt közvetlen kapcsolatot tarthatnak az olvasókkal, másrészt érdekes, szellemes, újszerű akciókkal hívhatják fel magukra a figyelmet.

Az egyik ilyen közösségi médiaakció a Bookface, amelynek során a könyvtárosok könyvek vagy egyéb dokumentumok arcokat ábrázoló borítóit igazítják saját magukhoz egy frappáns fotó kedvéért. Néhány éve a kaposvári könyvtárosok tűntek fel hasonló akcióval: https://bit.ly/2QGDaiV
https://bit.ly/2XDUNRZ

A Bookface kampány azt jelképezi, hogy a könyvtár az olvasás élményét is kínáló közösségi hely. További Bookface képek a Pinteresten:

https://hu.pinterest.com/chandlerlibrary/bookface/
https://hu.pinterest.com/kearneylib/bookface/

A közösségi média  a könyvtárak további  fontos értékeit is közvetítheti, például helytörténeti érdekességek közreadásával. Magyarországon helytörténeti anyagok, érdekességek megosztásának céljára a közösségi médiát leginkább maguk a helyismereti szervezetek, körök használják, mintsem a könyvtárak. Hazánkban az egyes intézmények Facebook-oldalain helytörténeti témájú posztok közzététele inkább jellemző, ám nem ismeretlen a helyismereti érdekességek megosztására a blogformátum, mint például a Békés Megyei Könyvtár 100 éve történt című helyismereti blogja esetében:

Néhány példa könyvtári helyismereti Facebook-oldalra a tengerentúlról:

https://hu-hu.facebook.com/Oak-Lawn-Public-Library-Local-History-140848342631816/
https://www.facebook.com/BCPLlocalhistorygenealogy/
https://www.facebook.com/ocpl.lhg/

A mémek és vicces képek megosztásából azonban a könyvtárak sem maradnak ki.Kérdezd
a könyvtárost!