Könyvtár 1x1 – könyvtárismereti alapok mindenkinek

Könyvtár 1x1 – könyvtárismereti alapok mindenkinek

2020. február 23. 17:00

Napjainkban a könyvtárak messze többek, mint pusztán könyvek tárai. Információs központok, közösségi terek, tanulószobák sok egyéb minden mellett. Nehéz megmondani miért alakult ki a társadalmi kollektív tudatban a könyvtárak szerepének háttérbe szorulása. Minden bizonnyal ebben mi, könyvtárosok is hibáztunk, hiszen soha nem dőlhetünk hátra ölbe tett kézzel abban a tudatban, hogy biztosan sikerült megismertetnünk saját környezetünkkel szolgáltatásainkat és úgy általában a könyvtárak előnyeit. Persze az internet világában megváltoztak az információszerzési szokások, sok helyen az oktatásban sem helyeznek nagy hangsúlyt a könyvtári információforrások megismertetésére. Szó, ami szó jelenleg nem magától értetődő a könyvtárak létjogosultsága. Sokan úgy gondolnak rá még mindig, mint porosodó könyvek tárára, nem pedig közvetlen környezetünk kulturális identitásának, hagyományainak és kincseinek megőrzőjére.

Portálunk segítségével a könyvtárak társadalmi elismertségét kívánjuk növelni, segítséget nyújtva ezen intézmények jobb megismeréséhez. Ha ma valaki rákeres a könyvtárakra az interneten, nagyon sok mindent talál. A keresőalgoritmus IP-címünk alapján egyből ismeri helyzetünket és a hozzánk legközelebbi könyvtárak weboldalait előtérbe helyezi a találati listában, egy olyan listában, ahol több másik könyvtár oldala is sorakozik. A tőlünk távolabb eső települések intézményeinek oldalaira jó eséllyel nem fogunk ellátogatni, pedig nem ritkán érdekes szolgáltatásokra, információforrásokra bukkanhatunk. Magáról a könyvtárról, mint fogalomról talán a Wikipedia magyar nyelvű – egyébként egész jó – könyvtári témájú szócikkeit találjuk. Ennek ellensúlyozására szolgál portálunk, egyfajta kiindulópontként a hazai könyvtári rendszer feltérképezéséhez. A Könyvtár 1x1 ehhez az úthoz kíván segítő útitársként csatlakozni.

A rovat bejegyzéseiben megismertetjük olvasóinkkal szakmánk alapfogalmait, a különböző könyvtártípusokat és azt, ahogy ezek az eltérő funkciójú intézmények könyvtári rendszerként gigantikus információs bázist alkotnak. Rövid ismertetőkkel mutatjuk be a jellemző könyvtári szolgáltatásokat, valamint a könyvtári katalógusok és a különböző adatbázisok használatát, továbbá kitérünk a könyvtárak a bevezetőben is említett új funkcióira is.

A cikkek a könyvtár 1x1 címke alapján lesznek megtalálhatóak és hetente fognak megjelenni a portál hírei között.

Kellemes böngészgetést kívánunk!

A könyvtárak.hu szerkesztői



Kérdezd
a könyvtárost!