Könyvek útközben

Könyvek útközben

2020. augusztus 6. 08:00

A könyvek nemcsak a könyvtárakban vagy a könyvkereskedésekben, de a könyvtárosok jóvoltából a közterületeken is elérhetőek – hála a különböző könyvszekrényeknek, könyvmegállóknak, könyves dobozoknak, könyvcserélő állomásoknak. Az ausztriai Faistenaui Könyvtár egy felhajtható padkájú padot állított fel egy festői szépségű kirándulóhelyen, a belsejében könyvekkel megpakolt dobozokkal.

Böngészni a könyvek között, ott és akkor, amikor olvasni támad kedvünk – a különböző kihelyezett könyvszekrények, könyvmegállók, könyves dobozok, könyvcserélő állomások mozgalmának köszönhetően egyre gyakrabban van erre lehetőség. Az ausztriai Faistenaui Könyvtárban egy másik osztrák példa nyomán – Mühlviertel régióban a János-zarándokút mentén tettek ki könyves dobozokat – egy könyveket rejtő pad felállítása mellett döntöttek, mégpedig a település külterületén, a természetben, a Hintersee tó melletti túraútvonalon. Ez a hely télen is könnyen megközelíthető, így a kirándulók az év bármely szakaszában meglátogathatják az olvasópadot, hogy megpihenjenek, olvassanak, vagy magukkal vigyék a könyveket az útra, megtartva vagy később visszahozva őket.

A pad felállítása egy regionális projektnek köszönhetően valósulhatott meg, melyen Faistenau a környékbeli Fuschl am See és Thalgau településekkel együtt indult. A „Könyvek vándorúton” (Bücher auf Wanderschaft) nevű kezdeményezés anyagi támogatásának hála Faistenauban 2016-ban egy asztalos által készített, szépen megmunkált vörösfenyő padot tudtak felállítani a Hintersee tó mellett az önkormányzat és a természetvédelmi hatóság jóváhagyásával. Az egyedi bútor felhajtható ülőrésze három, könyvekkel teli műanyag dobozt rejt, amire a pad támláján lévő tábla hívja fel a figyelmet.

A könyvek a könyvtár leselejtezett régi állományából, valamint magánszemélyek felajánlásaiból származnak, de bárki szabadon hozhat és vihet belőlük. A település egyik könyvtárosa két-három hetente felkeresi az olvasópadot egy hátizsákkal, és feltölti a megfogyatkozott állományt. A pad olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy amikor 2017-ben el kellett szállítani egy kisebb javításra, többen méltatlankodtak kedvelt pihenő- és olvasóhelyük eltűnése miatt. Az átmeneti kimaradás után a könyves pad újra várja a kirándulókat a természet lágy ölén, hogy egy jó könyvvel pihenjenek meg vagy folytassák az utat – ily módon pedig maguk a könyvek is vándorútra kelnek.

A „Hozz egy könyvet! – Vigyél egy könyvet!” jeligéjű könyvmegállókkal városi környezetben Magyarországon is több helyen találkozhatunk; elsőként, 2012-ben Óbudán és a Wekerle-telepen létesült ilyen könyvcserélő pont, de a lakosság például Nyíregyházán egy átalakított telefonfülkében is találhat olvasnivalót.



Kérdezd
a könyvtárost!