Joghallgató vagy? Legyen könnyebb a vizsgaidőszakod!

Joghallgató vagy? Legyen könnyebb a vizsgaidőszakod!

2020. december 4. 13:00

A december eleje a szorgalmi időszak végét és a vizsgaidőszak kezdetét jelenti a felsőoktatási intézményekben tanulóknak. Aki már járt ilyen intézménybe, annak vélhetően nem kell bemutatni azt az érzést, amikor a beadandók sora mellett már a vizsgák is belátható távolságba kerülnek. Ilyenkor sokan azt sem tudják, hogy melyik tantárggyal kezdjék a készülést, melyik feladatot igyekezzenek elfogadható minőségben kidolgozni, és melyik az, amelyik kevesebb energia-befektetéssel is teljesíthetőnek tűnik. A feladatok teljesítése és a tudás megszerzése a te feladatod, de az oda vezető utat nagyban megkönnyítheti, ha jól használod a könyvtárakat! Ebben a cikkünkben a jogász hallgatóknak adunk néhány tippet, hogy milyen segítséget találhat ebben a kritikus időszakban a Könyvtárak.hu-ról elindulva.

Az alapok..

Először is fontos tudnod, hogy könyvtárak nem egyenként, hanem egymással szorosan együttműködve egy országos rendszert alkotva végzik a tevékenységüket. Ha te joghallgató vagy, akkor mindenképpen tudnod kell, hogy melyek azok a gyűjtemények, amelyek jog- és államtudománnyal foglalkoznak, hiszen ezekben érheted el azokat a speciális adatbázisokat, amelyeket kifejezetten a jogász pályára készülőknek és a gyakorló jogász szakembereknek fizettek elő. Melyek ezek? Vélhetően beiratkoztál már a saját kari könyvtáradba. Ha azonban ez nem elégíti ki az igényeidet, keress más könyvtárakat is. A Könyvtárak.hu Könyvtár menüpontjában a bal oldali sávban találsz egy keresőt. Ha itt a gyűjtőkörhöz beírod a „jog” vagy „jogtudomány” szavakat, egy hosszú listát találsz azokból az intézményekből, amelyek segíthetnek neked, ha tanulmányaidhoz kapcsolódó szakmai kérdésekkel fordulsz hozzájuk.

Kötelespéldány

Minden szakterületnek van egy úgynevezett országos szakkönyvtára, amely igyekszik minden adott szakterületen megjelent dokumentumot beszerezni. Ami Magyarországon jelent meg, azokkal kapcsolatban ezek ráadásul kötelespéldányt kapnak a saját szakterületükön megjelent művekből, így még fizetniük sem kell értük. De igyekeznek a külföldön megjelent könyveket, folyóiratokat is beszerezni, hogy minden speciális kérést képesek legyenek kielégíteni. Ez az intézmény az állam- és jogtudomány terén az Országgyűlési könyvtár, amely a Parlament gyönyörű épületében a Duna felőli oldalon működik. A könyvtár nyilvános, így ha úgy ítéled meg, hogy könnyebben tanulnál egy ilyen környezetben, akkor érdemes beiratkoznod. Csak egy dologra érdemes vigyázni: a gyönyörű dunai panoráma könnyen elveszi az álmodozó jogászhallgató figyelmét a tanulásról, cserébe azon a helyen szerezheted az ismereteidet, ahol a törvények születnek. Hátha segít…

Online segítség

Ha inkább választod (lehetőség szerint) a kolit vagy az albérletet tanuláshoz és az Országgyűlési könyvtárnak elsősorban a virtuális falain belül mozognál, akkor kötelező jelleggel fel kell keresned a Digitalizált Törvényhozási Tudástárat (DTT), amelyben a 19. és 20. század jogforrásai, jogászok, társadalomtudósok életrajzai, jogi, társadalomtudományi, politikai témájú könyvek, folyóiratok tömege került digitalizálásra és közzétételre. Szerzői jogi korlátozások miatt egyes tartalmak csak a könyvtárak falain belül használhatók, de az anyagok nagyobbik része szabadon elérhető és használható. Beadandók esetében bátran állíthatjuk, hogy nincs olyan kurzus a hazai jogászképzésekben, amelyben ne jelentene segítséget a portál.

 

 

A DTT mellett számos más elektronikus adatbázis is elérhető, ahol jogi tartalmak is böngészhetők. Az Országos Széchényi Könyvtár által már több mint 20 éve működtetett Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) a legrégebbi hazai nyilvános elektronikus könyvgyűjtemény, amely jelenleg több mint 20,000 digitalizált könyvet tartalmaz. A „jogtudomány” szóra keresve jelenleg 680 találat van, ami azt jelenti, hogy ezen a téren kifejezetten erős a nemzeti könyvtár digitális gyűjteménye.

 

 

És ne felejtkezzünk el végül a Könyvtárak.hu Digitális könyvtárak menüpontjáról sem, amelyben a nem csak a DTT vagy a MEK érhető el, hanem számos olyan virtuális kiállítás is, amelyek a jog- és államtudomány szempontjából is releváns. Ezek közül most csak három rövid, de igen színvonalas összeállítást említek, amelyeket az Europeana portál tette közzé és, amelyek az Euróai Unió történetéhez kapcsolódnak. A Schuman-nyilatkozatot bemutató oldal az Európai Unió születéséhez, a Berlini fal leomlása a szocializmus bukásához és a Kelet-európai térség integrálásához, az Emberek mozgásban – hogyan változtatta meg a migráció a világot című pedig napjaink kihívásaihoz kalauzolja el az érdeklődőt.

Jó böngészést kívánunk, a vizsgákhoz pedig egy nagy kalappal!



Kérdezd
a könyvtárost!