„A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?” - Érdekességek Kosztolányi Dezsőről

„A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?” - Érdekességek Kosztolányi Dezsőről

2021. április 1. 14:00
Székely Aladár felvétele

Születésnapi nyereményjátékunk 4. feladatában a magyar irodalom egyik kimagasló alakját rejtettük el maszk alá. A választásunk azonban nem véletlenül esett a címben is említett, többek által kitalált személyre. Az alábbi cikkben az ő életéről, tevékenységéről és könyvtári vonatkozásáról hoztunk nektek néhány érdekességet.

Kosztolányi 1885. március 29-én (virágvasárnap) született Szabadkán. Kevesen tudják, hogy valójában három keresztnevet kapott a keresztségben, így tehát teljes nevén Kosztolányi Dezső István Izabella, melyet házassági anyakönyve is bizonyít. “Kosztolányit római katolikusnak keresztelték, és két kevésbé ismert utónevét keresztszülei után kapta: keresztapját Hofbauer Istvánnak, keresztanyját pedig Oravecz Izabellának hívták. Így lett ő Dezső, István, Izabella.” - írják a Nyelv és Tudomány oldalán.

 

 

Házassági anyakönyv (Forrás: familysearch.org)

 

Élete során több ismert magyar hírlapnál is munkálkodott: a Hét, az Élet, a Nyugat, a Világ, az Új Nemzedék, majd végül haláláig a Pesti Hírlap munkatársa is volt. Emellett számos folyóiratban megjelentek versei, műfordításai és kritikái. Első írása, amely nyomtatásban megjelent, Egy sir című verse volt, amit a Budapesti Naplóban közöltek.

Ha műveiről szeretnétek hiteles forrásból többet megtudni, akkor nem mellőzhető az MTA Könyvtárának irodalmi adatbázisa, ahol teljes szövegű tanulmányokat, kritikákat és recenziókat találhattok.

 

Kosztolányi Dezső Irodalmi Adatbázis

 

S amit nem tudunk elégszer hangsúlyozni: a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) már több, mint 21 ezer dokumentumot érhettek el bárhonnan. Ha rákerestek Kosztolányi Dezső nevére, az adatbázis jelenleg 61 találatot ad, köztük számos fordítást, s néhány ismertebb művét is, amelyek 2 kattintás után már olvashatóak is: pl. Édes Anna, Pacsirta, Aranysárkány, vagy az Esti Kornél.

Április elseje alkalmából máris szeretnénk nektek ajánlani egy konkrét novellát is Kosztolányitól, melynek címe: Április Bolondja.

Felhasznált források:

Nyelv és Tudomány: Kosztolányi Dezső István Izabella: https://m.nyest.hu/hirek/kosztolanyi-dezso-istvan-izabella

Wikipédia: Kosztolányi Dezső: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kosztol%C3%A1nyi_Dezs%C5%91

További érdekességek:

Verseinek betűrendes jegyzéke a MEK-en: https://mek.oszk.hu/00700/00753/html/vers_a-e.htmKérdezd
a könyvtárost!