I. világháborús könyvtári online adatbázisok

I. világháborús könyvtári online adatbázisok

2020. december 8. 10:00
Flandria (Belgium) - 1. világháború

Nemzetközi tendencia, hogy a könyvtárak egyre gyorsuló ütemben digitalizálják egyedi és felbecsülhetetlen értékű gyűjteményeiket, amelyeket ezután tematikus adatbázisokba rendezve tesznek elérhetővé a nagyközönség számára. Ez a típusú tevékenység nemcsak azért fontos, mert így bárki számára elérhetővé válnak az analóg, csak egy helyen elérhető gyűjtemények, hanem a hosszútávú megőrzés szempontjából is fontos lépés a sokszor muzeális értékű dokumentumok digitalizálása. Sőt, az emberek széles tömegének bevonásával megnyílik a lehetőség a dokumentumok "újrahasznosítására", erre jó példa az észt Ajapaik, ahol digitalizált fényképeket tesznek közzé, és a felhasználókra bízzák, hogy az adott kép készítésének helyszínét bejelöljék a térképen. A "geotag"-eket a közösség validálja és a jó javaslatokkal pontokat lehet gyűjteni. Hasonló projekt a Fortepan is, amely önmagát szabad felhasználású, közösségi fotóarchívumként definiálja és gyűjteményének gyarapításában a közgyűjtemények és magánszemélyek egyaránt részt vesznek.

Jelen cikkünkben olyan hazai és nemzetközi könyvtári adatbázisok közül szemlézünk, amelyek a modern kori történelmünk egyik legnehezebb, legtöbb fájdalommal járó időszakát dolgozzák fel. Hasonló válogatásunk már volt az 1956-os forradalom kapcsán. További könyvtári adatbázisok megismeréséhez ajánljuk a Digitális könyvtár menüpontunkat, amelyet napról napra bővítünk és javaslatokat is szívesen fogadunk a bővítéséhez pl. a cikk alatt hozzászólás formájában.

Könyvtári I. világháborús online adatbázisok:

OSZK Fotótér első világháborús képarchívuma
https://konyvtarak.hu/digitalis-konyvtar/fototer

OSZK Fotótér

Az Országos Széchényi Könyvtár (akkor még mint a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára) 1914 augusztusától gyűjtötte a világháború képeit. Idén június 4-én, a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából elindította az OSZK Fotótér nevű szolgáltatását. A Fotótér folyamatosan bővülő első világháborús képarchívumában már több, mint 6300 kép érhető el, amelyek között megtalálhatók neves fotográfusok, mint Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934) alkotásai, valamint amatőr fényképek is. A képek jelentős része a katonák mindennapjait ábrázolja a táborokban, a fronton, harc közben és mindezek drámai következményeit: a temetőket, kórházakat és hadirokkantakat. Nem hiányoznak a gyűjteményből a hátország lakóinak mindennapjai sem, a szegénység, a pusztítás és az elképzelhetetlen nélkülözés képei. Találunk felvételeket gyermekek és katonák kapcsolatáról, a nők szerepvállalásáról és persze a háborús propagandáról is.

Magyar ezredek az első világháborúban
https://konyvtarak.hu/digitalis-konyvtar/magyar-ezredek-az-i-vilaghaboruban

Magyar ezredek az első világháborúban

A Hadtörténeti Könyvtár portálja az első világháborúhoz kapcsolódóan több, mint 60 ezer oldal terjedelemben tartalmaz teljes szövegében kereshető, szabadon elérhető dokumentumokat, pl. névkönyveket, alakulattörténeteket és összefoglaló munkákat. Az adatbázis mintegy 2500 múzeumi tárgy és számos fotóalbum megjelenítésével teszi még színesebbé a böngészést. A dokumentumok között rendkívül felhasználóbarát módon, térképen is lehet keresni, olyan főkategóriákban mint pl. gyalogság, lovasság, tüzérség, műszaki. Az adatbázis mellett ajánljuk a könyvtár online elérhető katalógusát is, amelyben a könyvtár rendkívül színes és értékes gyűjteményében kereshetnek az érdeklődők.

Europeana 1914-1918
https://konyvtarak.hu/digitalis-konyvtar/europeana (Gyűjtemények / 1914-1918)

Europeana 1914-1918

Közös európai közgyűjteményi összefogásból jött létre az Europeana, amely tematikus online adatbázisainak bővítésében a magyar könyvtárak és más közgyűjtemények is jelentős részt vállalnak. Az Europeana egyik jelentős, jelenleg mintegy 190 ezer digitalizált dokumentumot tartalmazó adatbázisa az első világháború időszakát lefedő gyűjtemény, amely a nemzetközi összefogásnak köszönhetően rendkívül ritka és értékes képeket, szövegeket, videókat, 3D-ben digitalizált objektumokat és hangfájlokat foglal magában.

A Kongresszusi Könyvtár első világháborús gyűjteménye
https://www.loc.gov/topics/world-war-i/

Library of Congress

A könyvtár több, mint 14 ezer darabból álló gyűjteménye európai szemszögből azért nagyon érdekes, mert elsősorban az USA első világháborúban való szerepvállalását hivatott bemutatni sok tízezer digitalizált dokumentumon keresztül. A gyűjtemény egyaránt tartalmaz fényképeket a fronton harcoló katonákról, a tábori életükről, a hátország lakóiról, de ezek mellett több ezer kotta, propagandacélt szolgáló plakát, rajzok, festmények, hangfelvételek, térképek kéziratok és újságcikkek is szabadon elérhetőek.

Ismersz még hasonló könyvtári adatbázist?Kérdezd
a könyvtárost!