Emlékmentés kazettáról a könyvtárban

Emlékmentés kazettáról a könyvtárban

2020. február 23. 16:00

Egy VHS digitalizálása viszonylag csekély eszköztárral megoldható. Szükség van egy adapterre, amellyel a videokészülék számítógépre csatlakoztatható, majd egy szoftverre, amely a felvételt a megfelelő digitális formátumba, legtöbbször a DVD-szabvány MPEG2/AVI formátumba konvertálja. E folyamat végeredményét ki lehet írni DVD-lemezre vagy lementhető hordozható adathordozóra.

Az Egyesült Államokbeli St. Louis megyében található Kirkwood Közkönyvtár is rendelkezik ezzel a szolgáltatással, ám alig volt kihasználva. Eredetileg a könyvtárosok segítségével maguk az olvasók végezhették az átmentést, ám ez nagyon sokáig tartott. A tartalmat ugyanis valós időben kell átjátszani a konverzióhoz, és akkor még ehhez hozzájön az utómunkálatokra (DVD-menü, esetleg vágás, lemezre írás) szánt idő. Így érthető, hogy a VHS-digitalizálás nem örvendett hatalmas népszerűségnek. A kirkwoodi könyvtárosok átgondolták a szolgáltatást, amelynek következtében a könyvtár immáron maga vállalja a digitalizálást ingyenes szolgáltatás keretében. Ez és a jól időzített Facebook-kampány meghozta az eredményét, így például a 2018-as karácsonyi időszakban 226 kazettát digitalizáltak olvasóik számára.

Könyvtári szolgáltatás esetében, természetesen jogvédett tartalom (filmek, TV-felvételek) digitalizálására nincs lehetőség, azonban otthoni emlékek megőrzésében nélkülözhetetlen egy ilyen szolgáltatás.

Magyarországon is több könyvtár vállal hasonló, feláras szolgáltatást, például többek között a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, valamint Orosházán a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, továbbá a siófoki könyvtár, és Pécsett a Csorba Győző Könyvtár.

Felhasznált forrás: 

Nick O’Neal: From VHS to DVD How we help patrons digitize their memories = Computers in Libraries 2019. 5. sz. p. 20-23. 

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: https://www.rfmlib.hu/hu/page/videoszalagok-vhs-digitalizalasa

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár http://www.mzsk.hu/szolgaltatasok/hang-videofelvetel-digitalizalas/

Justh Zsigmond Városi Könyvtár https://blog.justhvk.hu/blog/?p=7643

Csorba Győző Könyvtár https://www.csgyk.hu/szolgaltatasok/helyismereti-gyujtemeny

Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár http://www.konyvtar-siofok.hu/?p=szamitogepes-szolgaltatasok

Illusztráció forrása: 

Kallistii képe a Pixabayen: https://pixabay.com/hu/photos/vhs-dvd-videokasette-narancs-2884203/Kérdezd
a könyvtárost!