Elektronikus Periodika Archívum

Elektronikus Periodika Archívum

2020. április 28. 08:00

2004-ben a Magyar Elektronikus Könyvtáréhoz hasonló rendszerezési elvvel és megjelenéssel, új gyűjteménnyel bővült az Országos Széchényi Könyvtár digitális szolgáltatása.

Az Elektronikus Periodika Archívum a Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezése. Célja a magyar vonatkozású elektronikus időszaki kiadványok könyvtári igényességű nyilvántartása és egyes címek digitális példányainak archiválása.

A MEK már korai éveitől kezdve gyűjtötte az elektronikus kiadványok elérhetőségeit és tartalomjegyzékeit. Nem telt el sok idő és nyilvánvalóvá vált, hogy több szükséges a webcímek (URL) puszta megőrzésénél, mivel azok az internet jellege folytán gyakran változnak. Ami ma elérhető adott címen, másnap lehetséges, hogy már másik URL-en lesz elérhető, például a tartalmat szolgáltató honlap vagy adatbázis frissítése következtében. E probléma kiszűrése érdekében 2001-ben a MEK és az Országos Széchényi Könyvtár kölcsönös együttműködési megállapodásokat kötött az egyes szerkesztőségekkel és megkezdték az interneten nyilvánosan elérhető magyar időszaki kiadványok gyűjtését, archiválását és nyilvános szolgáltatását. E munka eredménye lett a 2004-től a nyilvánosság számára is elérhető Elektronikus Periodika Archívum.

Az archívum felülete le sem tagadhatja rokonságát a Magyar Elektronikus Könyvtárral, ugyanazon elképzelések mentén történik meg az állomány rendszerezése. A keresőfelületen a folyóirat címére, évekre (-tól, -ig), témára és a kiadvány típusára, valamint EPA-sorszámra lehet keresni. Szűrni lehet archivált és távoli elérésű példányokra. Az archivált cikkekben igen hasznos a teljes szövegű keresés. Összetett keresés alkalmazásánál a szokásos Boole-operátorok (AND, OR, NOT) alkalmazásával még részletesebb szempontok (cím, témakör, tárgyszó, nyelv, közreműködő, testület, kiadásváltozat, ISSN-szám, rezümék nyelve, kiadó) szerint lehetséges a szűkítés. A keresési szempontoknál index lista segíti az adatbázisban elérhető variációk kiválasztását. További szűkítés lehetséges még a kiadványok típusai (blogoktól kezdve egészen a tudományos folyóiratokig terjed a választék), állapota (folyamatos, lezárt, megszűnt, szünetel), megjelenési időszak (periodicitás) és hozzáférési lehetőségek szerint.

Téma szerint a MEK-hez hasonlóan téma (természettudományok, műszaki tudományok és gazdasági ágazatok, társadalomtudományok, humán területek és kultúra illetve irodalom) szerint is lehet böngészni a tartalmakat. A találati listákban folyóiratcímek szerint sorakoznak a kiadványok. Állapotuk négyféle lehet:

  • folyamatos: élő és bizonyos rendszerességgel frissülő kiadvány;
  • lezárt: online elérhető, de már nem frissülő kiadvány;
  • szünetel: online elérhető, átmenetileg nem frissülő kiadvány;
  • megszűnt: többé nem érhető el.

Hozzáférés szerint az időszaki kiadvány lehetnek:

  • archivált: az EPA felületén megőrzött digitális példány;
  • távoli elérésű: az EPA csak a kiadvány nyilvántartásában érdekelt, hozzáférhetősége a hivatkozott forrás működésétől függ;
  • offline: interneten el nem érhető kiadvány.

Az archivált kiadványok többsége PDF-formátumban érhető el, de a korai anyagoknál viszonylag gyakori még a HTML-ben megőrzött tartalom.

Az EPA-nak is elérhető akadálymentes, valamint mobileszközre optimalizált változata. Világkönyvtár néven nemzetközi elektronikus forrásgyűjtemény is megtekinthető. Az EPA-hoz kapcsolódó virtuális kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár Sajtómúzeuma, amely az 1705-1867, illetve az 1867-1918 között megjelent hazai, elektronikusan is elérhető kiadványokra helyezi a hangsúlyt. A MEK-EPA-DKA közös keresővel a periodika archívumon felül az elektronikus könyv- és képtár állománya is felfedezhető.

Kapcsolódik:

Magyar Elektronikus Könyvtár

Digitális Képarchívum

Felhasznált források:

EPA felület: https://epa.oszk.hu/

EPA bemutatás: https://epa.oszk.hu/html/bemutatas.html

Illusztráció forrása: https://epa.oszk.hu/



Kérdezd
a könyvtárost!