COVID-19 Tudástérkép és Tudásbázis Portál

COVID-19 Tudástérkép és Tudásbázis Portál

2020. május 19. 10:30

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szakmai és tudományos információmennyiség hétről hétre növekszik, de a felhasználható tudás jelentős része rejtve és szétszortan található meg, ami alapvető információkezelési kihívások elé állítja a szakmai közösséget.

A Magyar Tudományos Akadámia Könyvtár és Információs Központ (MTA KIK) tudományelemzéssel foglalkozó munkatársai bibliometriai elemzésen alapuló kutatással segítik a jelenlegi járványhelyzetben a kutatókat, orvosokat, döntéshozókat. Öt különböző csoportba sorolták a Web of Science adatbázisban megjelent szakirodalmi cikkeket és a tudástérkép segítségével megjelenítik ezek összefüggéseit is.
Az így létrehozott COVID-19 tudástérkép és tudásbázis platform azért egyedülálló, mert a hivatkozások alapján összefüggésekre irányítja a figyelmet és ezt a legmodernebb tudástérképpel vizualizálja a Pro-Sharp Research and Innovation Center ingyenes munkájának köszönhetően.

A kutatástámogató portál folyamatosan bővülő, jelenleg 400 cikket dolgoztak föl, amely mind hozzáférhető Magyarországon a Web of Science adatbázison keresztül. Ez pontosan 44 intézményi hozzáférést jelent a legnagyobb egyetemi könyvtáraktól a különböző kutatóintézetekig. Az MTA Könyvtár és Információs Központ kutatói folyamatosan bővítik a tudásbázist bevonva más adatbázisokat is (pl.: Scopus, Dimensions) a bibliometriai elemzésbe.

A tartalmat beküldte: Gaálné Kalydy Dóra, MTA KIK általános főigazgató-helyettes

További információ:

https://konyvtar.mta.hu/index.php?name=h_1_4#20_21

Tudásbázis: https://www.covidscimap.org/home



Kérdezd
a könyvtárost!