ChatGPT vagy könyvtáros? Kipróbáltuk!

ChatGPT vagy könyvtáros? Kipróbáltuk!

2023. június 7. 15:00

Befejeződött Budán az Úr 1473. esztendejében pünkösd előestéjén Hess András által.
A Budai Krónika, avagy Chronica Hungarorum fenti, utolsó mondatával kezdődik a magyar nyomdászat 550 éves története.

A jubileum alkalmából az OSZK 2023. május 27-én nagyszabású programsorozatot rendezett: látható volt a gyűjteményben féltve őrzött, szó szerint kincset érő eredeti példány, bemutatták az évforduló tiszteletére megjelentett hasonmás kiadást, valamint kerekasztal-beszélgetés és konferencia is kapcsolódott az eseményhez.

Mindezek mellett Farkas Gábor Farkas, a nemzeti könyvtár munkatársa, a Muzeális Könyvtári Dokumentumokat Nyilvántartó Iroda vezetője, a Budai Krónika kutatója egy nagyon is jelenkori kihívást is vállalt: a mesterséges intelligencia, vagy ő tud vajon többet a Krónikáról? A helyszínen lévők, illetve a 180 online bekapcsolódott résztvevő számos kérdést fogalmazott meg, amelyekre elsőként a ChatGPT-től vártak választ.  

A fenti képen látható, hogy a kezdésként feltett kérdésre: ki volt Andreas Hess, azaz Hess András, a válasz lényege a következő: „Sajnálom, de a rendelkezésre álló információk alapján nem találok releváns információkat….” Számos további kérdés esetében hasonló volt a ChatGPT teljesítménye – azonban fontos kiemelni, hogy mi egy ingyenes verziót használtunk, más, ennél fejlettebb eszközök is elérhetőek már, amelyekkel mérkőzve a kutatónak valószínűleg jóval nehezebb dolga lett volna. Ugyanakkor egyértelműen kiderült, hogy fenntartásokkal szükséges kezelni a felhasználók, különösen a szülők, tanárok és diákok részéről a mesterséges intelligencia által biztosított, kényelmes szolgáltatásokat.

Talán mondanunk sem kell, hogy a kutató nem csak az egyszerű kérdésekre tudta a választ, de Farkas Gábor Farkas összeesküvésekre, kalandokra, a budai vár Borbálája és András nyomdászmester mások előtt rejtett történetére is fényt derített, a közönség nagy örömére.

Itt, most, Budán, a Krónika születésnapján a „természetes” intelligencia alaposan legyőzte a mérkőzésben a „mesterséges intelligenciát.

 

 

Képgaléria: 


Kérdezd
a könyvtárost!