Bibliodráma – irodalommal az önismeret útján

Bibliodráma – irodalommal az önismeret útján

2020. február 23. 18:00

A művészetek gyógyító ereje már régóta közismert. Az úgynevezett művészeti terápiák segítséget nyújthatnak a traumák feldolgozásában, a nehézségek leküzdésében. Az irodalmi alkotásokra támaszkodó, a lelki egészséget támogató módszerek egyike a kiválasztott művet a drámapedagógia eszközeivel feldolgozó csoportfoglalkozás, a bibliodráma.

A könyvek és a bennük szereplő történetek utat nyithatnak önmagunk megismeréséhez, lelki egyensúlyunk fenntartásához. Az irodalmi művek feldolgozását, a bennük rejlő nekünk szóló üzenetek megfejtését segíti elő más-más eszközzel a meseterápia, a biblioterápia és a bibliodráma is.  A bibliodráma a biblioterápia és a pszichodráma ötvözéséből alakult ki. De mit is takar valójában ez a szóösszetétel?

A bibliodrámának alapvetően két ága van. Az egyikben a résztvevők a Bibliát dolgozzák fel dramatikus eszközök segítségével. Ezt a módszert találóbb lenne bibliadrámának nevezni, mégis az összefoglaló elnevezés honosodott meg.

A másik ága – amelyet cikkünkben ismertetünk – irodalmi művek, népmesék, mondák, mítoszok tartalmainak, valamint a résztvevőben keletkező érzelmeknek, gondolatoknak dramatikus megjelenítésére törekszik. A művek üzeneteinek tudatosítása révén mélyülhet önismeretünk, csökkenhet a bennünk lévő feszültség.

A bibliodráma a gyógyításban, valamint a könyvtárosok, pedagógusok és szociális munkások által is előszeretettel alkalmazott biblioterápiához hasonlóan a könyvek gyógyító hatására épít: a résztvevők csoportos keretek között dolgozzák fel a szövegek tartalmát, üzeneteit. A módszer ugyanakkor a pszichodráma eszközeinek alkalmazásával lejátssza, „akcióba” fordítja az élményt, és a cselekvéses megjelenítés révén fejti ki hatását. A bibliodráma keretei között lehetőség nyílik a megélt és feldolgozatlan élmények újra átélésére, valamint a dramatikus megjelenítés segítségével új megoldási módok keresésére.

A foglalkozások során nincs szükség színészi képességekre, hiszen elsősorban nem kifelé, a többiek számára kommunikálunk, hanem a belső, átélt élményre összpontosítunk. A játékokban történő részvétel önkéntes, de az a szerencsés, ha a jelenlévők habitusuknak megfelelően aktívan közreműködnek.

Ha az ismertetés felkeltette érdeklődését, bátran látogasson el egy bibliodráma-foglalkozásra. Szíves figyelmébe ajánljuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Dagály utcai könyvtárában február végén induló bibliodrámás teadélutánokat, amelyek négyhetente, alkalmanként három órában kerülnek megrendezésre.

A foglalkozásokat olyan felnőtteknek és fiataloknak ajánljuk, akik újra tudnak gyerekként játszani, és a könyvek világára támaszkodva szeretnék fejleszteni önismeretüket.

A foglalkozásokat vezeti: Vidra Szabó Ferenc pszichodráma vezető.

Asszisztens: Wittinger Ágnes

A részvétel ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött.

Írták: Vidra Szabó Ferenc (FSZEK) és Juhász Réka (OSZK Könyvtári Intézet)

Illusztráció forrása:

mohamed hassan képe a Pxhere-n: https://pxhere.com/hu/photo/1572219



Kérdezd
a könyvtárost!