10 éves a MaNDA adatbázis

10 éves a MaNDA adatbázis

2023. március 24. 10:30
10 éves a MaNDA adatbázis

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogelődje, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2013-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot. Az aggregációs adatbázist Lovas Lajos ötletgazda, akkori főigazgató 2013. március 23-án a Balatoni Múzeum Üdvözlet a Balatonról című kiállítás megnyitóján mutatta be először.

A Forum Hungaricum által működtetett MaNDA adatbázis unikális jellegét tartalma adja, amely olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek számos esetben láthatatlanok a látogatók előtt. A közintézmények raktáraiból, magángyűjtők pincéiből előkerült leletek, műtárgyak a digitalizálás során megtekinthetővé, hozzáférhetővé válnak.

2016 folyamán újult meg az adatbázis felülete. A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett, partnerintéményeink által feltöltött tételeket felhasználva, rendszeresen megjelenő tematikus virtuális kiállításokat is összeállít a Digitálisarcívum-fejlesztési Osztály. A kiállítások célja, hogy bemutassák és népszerűsítsék az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat új kontextusba helyezve, így a digitális térben együtt szerepelhetnek olyan tételek is, melyeket térbeli, jogi, formai tulajdonságaik elválasztanak egymástól, és emiatt talán sosem kerülnének egy kiállítótérbe. A megújult portál indulásakor három virtuális kiállítás volt elérhető: a Mesélnek a képeslapok, a Fürdőkultúra és a Virtuális túra – magyar és angol nyelven is, mára ezen kiállítások száma már meghaladja a háromszázat.

Kulturális adatbázis közgyűjteményi és közművelődési partnerintézmények által feltöltött digitalizált tartalmakat gyűjt és tesz közzé az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana oldalán.

A Forum Hungaricum a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia révén dedikált nemzeti szakági aggregátori szerepkörrel rendelkezik. Működési területéhez az egyéb (kulturális) intézmények, kiemelten az egyházi fenntartású intézmények tartoznak. A Forum Hungaricum hozzájárul a magyar nemzeti kultúrkincsek elérhetővé és újra felhasználhatóvá tételéhez az Europeana-n keresztül is, ezáltal Magyarországnak lehetősége nyílik rengeteg új adattal, digitális dokumentummal bővíteni az Európai Unió elektronikus könyvtárát. Az Europeana által idén közzétett jelentés szerint Magyarország eddig 1.017.249 minőségi rekordot publikált a https://www.europeana.eu felületen, melynek közel felét a Forum Hungaricum aggregálta. 

Digitálisarcívum-fejlesztési Osztály munkatársai rendhagyó meglepetésként elkészítették a 10 év – 10 kép című, adatbázisuk anyagaiból készült színezőt.

Forrás: mandadb.hu



Kérdezd
a könyvtárost!