10 éves lett a pécsi Tudásközpont

10 éves lett a pécsi Tudásközpont

2020. október 27. 08:00

Az Európa Kulturális Fővárosa projekt 2010-ben átadott fejlesztései több tekintetben is hosszú távon meghatározza Pécs városának jelenét. A város jelentős beruházásokkal bővült, ezek között az egyik kiemelkedő építészeti alkotás a Dél-Dutántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épülete. A megyeszékhely könyvtári fejlesztése jelentősen meghatározta az épületbe költöző könyvtárak jövőjét.

10 évvel ezelőtt, 2010. október 25-én nyitotta meg kapuit az épület, melyben a Csorba Győző Könyvtár, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, valamint a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtár várja az olvasóit immáron egy évtizede.

Az épület számos funkcióját megismerhették azóta az olvasók. A 7 szintes könyvtár terei az elmúlt években több ezer eseménynek adtak otthont. Kiállítások, konferenciák, szakmai események, diplomáciai találkozók, kisebb koncertek jelen voltak és vannak is azóta, természetesen a programok legtöbbje könyvtári esemény.

Az épület különlegessége a Kaptár, amely a legnagyobb egyedi tervezésű, egybefüggő kerámiaburkolat a modern magyar építészetben. A Zsolnay csempékkel burkolt belső tér a Tudásközpont földszintjét a negyedik emelettel köti össze.

Nagy Márta, Ferenczy Noémi díjas, pécsi keramikusművész alkotta a 600 négyzetméternyi, központi tér, több mint 60 ezer darabból álló, 19 különböző színt tartalmazó szivárvány-díszítését. Az új burkolatban immáron megjelenik a Zsolnay egyedi, védett technológiája az eozin is, ám a porcelánmanufaktúra új színeket, árnyalatokat is kifejlesztett a művészi elképzelések megvalósítására. Az alkotás színeiben az univerzumot idézi fel. A különböző részek a földi létet, a napfelkeltét, az eget, a galaxist, valamint magát a Napot szimbolizálják. A csempék felrakása több hónapig tartott. A kész mű értéke meghaladja a százmillió forintot.

Az épület legnépszerűbb időszaka minden évben a vizsgaidőszak. Ekkor egyetemi hallgatók százai vannak jelen, sokszor már kora reggeltől késő estig. Az elmúlt években a vizsgaidőszak alatt a hallgatók egészen éjfélig tanulhattak az épületben. Az egyetemisták körében vizsgaidőszakon kívül is népszerű találkozási pont a könyvtár, amelyben a nyitás óta étterem, könyvesbolt is üzemel. Az épület frekventált elhelyezkedése - közel a jogi és közgazdaságtudományi karokhoz, egyetemi kollégiumhoz, lényegében a városi közlekedés egyik csomópontjában - szintén segíti a könyvtárba járókat.

Az épülettől indulnak a megyei feladatokat ellátó Csorba Győző Könyvtár könyvtárbuszai, illetve itt történik Baranyai kistelepülési könyvtári szolgáltatásának koordinálása. A Tudásközpont kétszer volt már nemzetközi könyvtárbusz-találkozó házigazdája, az események során az épület mögötti hatalmas parkoló egy részét hazai és külföldi könyvtárbuszok foglalják el ilyenkor.

A Tudásközpont könyvtárai 10 év alatt Minősített Könyvtári címeket szereztek bizonyítva azt, hogy minőségi könyvtári szolgáltatásokkal, azokat folyamatosan fejlesztve várják az olvasókat. A városi-megyei könyvtár és az egyetemi könyvtár munkatársai közösen látják el a szolgáltatást az épületben, a két intézmény vezetősége, az épületet üzemeltető gazdasági társasággal szoros együttműködésben folyamatosan egyeztet a szolgáltatásokról és az épület fenntartási kérdéseiről. 2020. október végéig közel 19.000 beiratkozója volt a Tudásközpont könyvtárainak összesen.

A mostani járványhelyzet következtében a könyvtárak nagy közönséget vonzó eseményeket nem terveznek a 10 éves jubileum alkalmából, inkább online felületeken ünneplik meg a nyitás kerek évfordulóját.

A Tudásközpont épületének földszintjén 2020. október 20-tól november 5-ig tekinthető meg az elmúlt 10 év rendezvényeinek fotóit felsorakoztató 10 év képekben című fotókiállítás. A képek színes kavalkádja a legemlékezetesebb pillanatokból ad egy kis ízelítőt.

Az eseménysorozat végén a Tudásközpont könyvtárainak intézményvezetői online beszélgetés formájában értékelték az elmúlt éveket, illetve beszéltek a könyvtárak mai szerepéről. A beszélgetés itt visszanézhető: https://youtu.be/HYH1JyUO5BQ

 

Képgaléria: 


Kérdezd
a könyvtárost!