Oriza-Triznyák

Oriza-Triznyák

Kiadás éve: 
1996
Oldalszám: 
115 p.
Méret: 
21 cm
Illusztráció: 

Oriza-Triznyákot, a kóbor macskát és Mirr-Murr kandúrt - Csukás István meseregényeinek tanúsága szerint - igen régi, mély barátság fűzi egymáshoz. A címszereplő mögött ugyan eseményekben gazdag csavargó múlt áll, a hétpróbás kandúr igazi vágyálma azonban még nem telesült. Oriza-Triznyák minden törekvése arra irányul, hogy tagja lehessen a Kóbor Macskák Világszervezetének. Sajnos, a tagfelvétel nem sikerül. Hősünkben ugyanis felébred a játékszenvedély: Plomba Pál, Körös és a többiek pókerező macskatársaságában elfeledkezik az idő múlásáról, és a megadott időpontban nem jelenik meg a macskagyűlésen. Az áhított dicsőség Mirr-Murrnak jut osztályrészül. A Csukás­ István legjobb meseregényeinek sorába tartozó történet szereplői Cakó Ferenc vidám rajzain is megelevenednek.

Idézetek: 

"– Most pedig – mondta, mikor befejezte a számolást – meg kell mondanom az igazat. Nagyon sajnálom, de a kóbor macskákról nem mesélhetek semmit! Barátom egy kicsit könnyelműen ígérte meg. Különben is, miért érdekel téged?
Téglagyári Megálló udvariasan mosolygott.
– Csak merő kíváncsiságból – mondta. – De hát ha nem szabad elmondanod, az se baj. Csak arra gondoltam – tette hozzá tétován –, hogy nem lehetnék-e esetleg én is kóbor macska. A kaland kedvéért. Ugyanis egy kicsit unatkozom…
– Te? – kérdezte Oriza-Triznyák. – Hiszen te kutya vagy!
– Igen, igen – motyogta Téglagyári Megálló. – Ez kétségtelen."Kérdezd
a könyvtárost!