Országos Könyvtári Napok

Országos Könyvtári Napok

2020. október 4. 08:00

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat immár 15. éve kerül megrendezésre. Ez az év azért is különleges, mert a szervező Informatikai és Könyvtári Szövetség most ünnepli 30. születésnapját.

A projekt minden évben más tematika köré épült. 2018-ban a Családok éve és a Kulturális örökség európai éve programsorozathoz csatlakozott, tavaly pedig az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épült a tematikája.

Egy 2017-es helyzetkép szerint, az addig eltelt 12 év alatt több mint 51.000 programot szerveztek a könyvtárak, amelyeken több, mint 2 millió ember vett részt.

 

Mi várható 2020-ban?

Ez évben az ünnepélyes hetet október 5. és 11. között tartják, melynek fő témája: Könyvtárak az emberekért, ezen belül az altémakörök az alábbiak: Ünnepeljünk együtt! - Történelmi időutazás - Nagy könyvtári beavatás - Az én könyvtárosom - Olvas az ország - Irány a természet!

Továbbá, a hét folyamán népszerűsítik az olyan korszerű tájékozódást, tanulást, és kulturált szórakozást segítő lehetőségeket, amelyeket az elmúlt években vezettek be. A cél, hogy minél több embert elérjenek, főként olyanokat, akiknek még nem épült be az életébe a rendszeres könyvtárhasználat, valamint, hogy bővítsék a jelenlegi használók ismereit is.

A hét zárásaként, október 11-én a már megszokott módon Könyves Vasárnapot szerveznek. Ennek során a résztvevő könyvtárak rendhagyó vasárnapi nyitvatartást szerveznek könyvtáranként eltérő programokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, vagy akár koncertekkel. A részletes és aktuális programokat az adott könyvtár közösségi oldalain vagy az intézményen belül plakáton, szórólapon olvashatjátok. 

 

Ízelítő a 2020-ban megrendezésre kerülő programkínálatból:

A Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtárban feladatokkal, kvízjátékkal, fotókihívással, író-olvasó találkozóval és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, ráadásul ingyenes lesz a beiratkozás.

A siófoki BRTK Könyvtárban online programokkal készülnek: ilyen például az általuk szervezett környezetvédelmi kihívás, illetve a Facebookon követhető 5 részes sorozatok (Érdekességek könyvtárunkról. Tudtad-e? és a Könyvtárosok minden könyvet elolvasnak, avagy sztereotípiák a könyvtárosokról).

A bonyhádi Solymár Imre Városi Könyvtár programjainak bő tárházából mindenképp érdemes kiemelnünk Juhász Iván könyvbemutatóját, a Trianoni kiállítást, Kéméndi Tamás koncertjét, illetve a hét végén még virág- és faültetésre is sort kerítenek a sok más színes esemény mellett.

De hogy még inkább sokszínű legyen a felhozatal, országos szinten a könyvtárak vendégei lesznek Dóka Péter, Dragomán György, Grecsó Krisztián, Háy János, Kertész Erzsi, Lakatos Levente, a Meseerdő bábszínház, Szabó T. Anna, Turbuly Lilla, Vig Balázs és még sokan mások.

Érdemes minél hamarabb felkeresni a könyvtárakat személyesen vagy bármely közösségi platformon a részletesebb információkért, hogy ne maradjatok le semmiről! Ezen a héten szokás például “Bocsi napokat/ Megbocsátás hetet” is tartani, amikor ingyen visszavihetők a késedelmi díjköteles könyvek. Ugyanakkor, bizonyos alkalmak akár regisztrációkötötelesek is lehetnek, így fontos, hogy időben tájékozódjatok.

 

Felhasznált források:

Országos Könyvtári Napok: Ramháb Mária: Bevezető, 2020.09.07.: http://osszefogas.kjmk.hu/koszonto.aspx

Hungaricana: Országos Könyvtári Napok: https://hungaricana.hu/hu/nka25/konyvtar/orszagos-konyvtari-napok/

További információk:

A 2020-ban meghívott vendégek listája: http://osszefogas.kjmk.hu/vendeg.aspx

Rendezvények keresése települések szerint: http://osszefogas.kjmk.hu/telepules.aspx



Kérdezd
a könyvtárost!