Ismert emberek, akikről nem gondoltad volna, hogy könyvtárosok voltak

Ismert emberek, akikről nem gondoltad volna, hogy könyvtárosok voltak

2021. március 31. 20:15

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy az oldal 1 éves fennállása alkalmából nyereményjátékot hirdettünk Facebook oldalunkon. A tegnap éjfélkor (03.30-án) lezárult kérdés híres könyvtárosokról szólt, mégpedig 3 párosításból kellett kiválasztani, hogy melyik ismert személy volt könyvtáros. Erre reflektálva hoztunk nektek egy gyűjtést néhány személyről, akik valamilyen más tevékenység miatt váltak híressé, de pályafutásuk során könyvtárban is tevékenykedtek.

Hazánk ismert emberei közt mindenképpen szót kell ejtenünk Hamvas Béláról, aki mintegy 20 éven keresztül dolgozott könyvtártisztként a Fővárosi Könyvtárban. Hihetetlen tempóban rengeteget olvasott, továbbá több jelentős műve született. “Hatalmas életművét hajnalban és éjszaka írta, szinte titokban a megjelenés reménye nélkül.” - írják a róla elnevezett százhalombattai városi könyvtár honlapján.

Földes László Kossuth-díjas magyar bluesénekest, művésznevén “Hobo”-t ma már inkább könyvbemutatói és előadásai miatt üdvözölhetjük a könyvtárakban, de egykor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban is dolgozott.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság volt elnöke 1965-ben végezte el az OSZK könyvtárosi képzését, majd 1970-től 5 évig az Országgyűlési Könyvtárban dolgozott tudományos kutatóként.

Weöres Sándor az Országos Széchényi Könyvtárban, a pécsi Városi könyvtárban és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában is dolgozott rövid ideig. Két munkahelyével kapcsolatban is hallható egy-egy legendás történet. Egy anekdota szerint az OSZK-ban állítólag a Himnusz kézirata mellett rágyújtott egy cigarettára, ami miatt egy időre kitiltották az épületből. Később az MTA-ból elvileg azért küldték el, mert megmutatta Zrínyi katonai írását egy ellenséges oldalon álló diplomatának. Azonban, mint ebből az írásból kiderül, a történeteket azóta sem sikerült bizonyítani.

 

Weöres Sándor (Forrás: PTE)

 

S hogy külföldieket is említsünk: Mao Ce-tung, a modern Kína megalapítója sajnos több millió ember haláláért felelős, ennek ellenére több előrelépést is neki köszönhetnek a kínaiak. Politikai pályafutása előtt tanítói képesítést szerzett, majd 1918-ban segédkönyvtáros lett a pekingi egyetemen.

J. Edgar Hoover az FBI meghatározó igazgatója volt 48 évig. Pályafutása nagy részében széles körben tisztelték, habár mániákusan ragaszkodott konzervatív és viktoriánus értékrendjéhez. Családja szűkös anyagi körülményei miatt esti tagozaton szerzett jogi diplomát a George Washington Egyetemen, mellette 5 évig a Kongresszusi Könyvtárban dolgozott tisztviselőként.

 

John Edgar Hoover 1924-ben amikor igazgatóvá vált (Forrás: Wikipédia)

 

A sort még tovább bővíthetnénk Benjamin Franklin amerikai elnökkel, aki nemcsak könyvtárosként tevékenykedett, hanem az ő nevéhez fűződik az első kölcsönkönyvtár megalapítása is. Jacob Grimm a Grimm-mesék egyik “atyja” egy ideig királyi magánkönyvtárosként, majd Kasselben, később költözés miatt Göttingenben lett könyvtáros. Ráadásul a fivérek közül Jacob mellett Wilhelm is segédkezett a könyvtárakban.

 

Benjamin Franklin Joseph Siffrein Duplessis festményén (Forrás: Wikipédia)

 

Ti kivel tudnátok kiegészíteni még a listát?

Felhasznált források:

444.hu: 8 könyvtáros, akikről nem gondoltad volna, hogy könyvtárosok: https://444.hu/2014/11/15/7-konyvtaros-akikrol-nem-gondoltad-volna-hogy-konyvtarosok

Hír.ma: Híres és hírhedt könyvtárosok: https://hir.ma/kult/hires-es-hirhedt-konyvtarosok/79889

Cultura: Aki az FBI atyja volt: https://cultura.hu/aktualis/aki-az-fbi-atyja-volt/

Nyugat: Hallotta már, hogy Weöres Sándor rágyújtott a Himnusz kézirata mellett és emiatt kitiltották a Széchenyi könyvtárból? https://www.nyugat.hu/cikk/weores_sandor_szombathely_irodalom_himnusz

A teremtés dicsérete: Weöres Sándor (1913–1989) életrajzi vázlata: https://weores-illes.oszk.hu/weores-sandor

Cultura: Jacob Grimm mesés világa: https://cultura.hu/kultura/235-eve-szuletett-jacob-grimm/

Hamvas Béla Városi Könyvtár: Hamvas Béla életpályája: http://www.hbvk.hu/eletpalyaKérdezd
a könyvtárost!