Iskolai Könyvtári Világhónap: könyvtári - KÖZELÍTÉS - közvetítés

Iskolai Könyvtári Világhónap: könyvtári - KÖZELÍTÉS - közvetítés

2020. október 13. 11:00
International School Library Month

2008 óta ünnepeljük az Iskolai Könyvtárak Világhónapját. Minden év októberében az International Association of School Librarians (IASL) arra buzdítja a világ összes iskolai könyvtárosát, hogy ünnepelje meg a világhónapot, amihez módszertani tippeket is adnak, de könyvjelzőcserére és Skype beszélgetésre is lehetőséget biztosítanak a világ egy távoli országában lévő iskolai könyvtárral. Minden évben meghatároznak egy mottót, az idei felhívás szabad fordítása: Légy jó! Légy jól! A részletes felhívást a KTE blogján tettük közzé.

A Könyvtárostanárok Egyesülete a világjárvány okozta bezártságra, nehézkesebb szakmai kommunikáció okozta kihívásra reflektálva szervezte meg a KÖZELÍTÉS (Zoom in) közvetítéssorozatot. Arra kértük a vállalkozó szellemű könyvtárostanárokat, hogy egy meghatározott idősávban az erre a célra létrehozott YouTube csatornán: kteiskolaikonyvtar, élő közvetítésben mutassák be a könyvtárukat, az ott folyó könyvtárpedagógiai munkát, a könyvtár hangulatát, életét. Nagy örömünkre szolgált, hogy rendkívül változatos helyekről és iskolatípusból jelentkeztek kollégák a rendezvénysorozaton való részvételre.

A közvetítések nagyobb fele még előttünk van, de az eddigi tapasztalatok és visszajelzések azt mutatják, hogy a technikai nehézségek, az online jelenlét kihívásai ellenére rendkívül pozitív élmény volt a résztvevő kollégák számára a bejelentkezés. Értékes online párbeszéd alakult ki az online chat felületen a nézők, és a falait kitáró iskolai könyvtárak között. Nagy megtiszteltetés az OPKM részvétele a rendezvényeken, a Nagy Attilával és a Fenyő D. Györggyel készített riportok tanulságosak és inspirálóak.

Tapasztalatként levonható, hogy nagyon izgalmas volt bepillantani az iskolai könyvtárakba, megismerni az oda tartozó közösséget és azt az életet, ami az iskolai könyvtár gyűjteményére, tereire, szolgáltatásaira és a hozzá tartozó közösség együttes munkájára, innovációjára épül.

Személyes tapasztalatként elmondhatom, hogy amikor lekapcsoltuk az élő közvetítést a Kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium könyvtárába meghívott vendégek egyöntetűen azt kérdezték: „Mikor lesz a következő ilyen alkalom? De jó lenne rendszeresen bejelentkezni, megosztani azt, aminek mi itt örülni tudunk az iskolai könyvtárban!”

Az eddigi közvetítések visszanézhetőek a KTEiskolaikonyvtar csatornáján.

Elkövetkező események:

Október 13-án, 15.30-kor Budapest, IX.Kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

Október 14-én, 14.30-kor Budapest, József Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola

Október 15-én, 14.30-kor Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Október 16-án 15.30-kor az Alternatív Közgazdasági Gimnázium újra jelentkezik

Október 19-én, 15:00 Szegedi Gregor József Általános Iskola

Október 20-án, 14:00 Győr, Győri SzC Krúdy Gyula Technikum ; Győri SZC Baksa Kálmán Gimnázium

Október 21-én 15.00 órakor felkerül a Bajai, Szent László  ÁMK bemutatkozó videója a csatornára.

Október 22-én 15.00 órakor a Szegedi Arany János Általános Iskola bejelentkezésével zárjuk a bejelentkezések sorát

 

Tartsanak velünk októberben, nézzünk be minél több iskolai könyvtárba!

A tartalmat beküldte: Könyvtárostanárok EgyesületeKérdezd
a könyvtárost!