Az online versmondó verseny Szentendrén! Nem csak más, több is!

Az online versmondó verseny Szentendrén! Nem csak más, több is!

2021. április 29. 09:00

A szentendrei Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár a pandémiára való tekintettel idén először online hirdette meg a hagyományos városi versmondó versenyét „Együtt lenni jó” címmel. A videókon beküldött produkciók alapján elmondható, hogy ez a verseny nem csak más, de több is, mint az eddigiek. Új készségeket kíván mind a szervezőktől, mind a résztvevőktől, de egyben lehetőségek sorát is megteremti. A versmondó gyerekek kihasználva a videófelvétel adta lehetőségeket nagyon fantáziadús módon színesítették a produkcióikat. A könyvtár online segítette a versválasztást, a közösségi média lehetőségeit kihasználva igyekszik minél többekhez eljuttatni a produkciókat, majd szavazásra bírni a verskedvelőket és végül megkeresni a közönségkedvencet! A széleskörű publicitással pedig nem kisebb szponzort sikerült megnyerni az ügynek, mint a Pagony kiadót.

A szentendrei városi versmondó versenyt hagyományosan a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára szervezi a magyar költészet napja alkalmából minden év áprilisában. A témát a gyermekkönyvtárosok találják ki, azon igyekezve, hogy az 1-8. évfolyamig terjedő korosztály mind megtalálja a megfelelő művet, amit a versenyző magáénak érezhet. Az iskolák külön rendezik meg az előválogató háziversenyeket, ahol kiválasztják, kik képviselik az iskolát a városi döntőben. A verseny mindig nagy érdeklődést vált ki a helybeliekből, várják az újabb alkalmat a diákok, pedagógusok és a szülők, nagyszülők egyaránt, ezért nem szerettek volna idén sem lemondani a szervezésről.

Az idei téma – „Együtt lenni jó” – a jelenlegi járványhelyzet élét próbálta elvenni azzal, hogy a gyerekeknek ez időszak alatt úgy hiányzó közös tevékenységekre, vagy épp a bezártságból fakadó meghitt családi pillanatokra irányítja a figyelmet.

A körülményekre tekintettel idén rendhagyó formát öltött a döntő megvalósítása, ahogy végül az előválogatókat is a hagyományostól eltérő módon kellett az iskoláknak megoldania. Ami azonban változatlan, hogy a verseny az iskolákkal, pedagógusokkal szoros együttműködésben történik.

A rendkívüli helyzet kihívásokat és lehetőségeket egyaránt kínált a lebonyolítást tekintve mind a szervezők, mind a résztvevők számára.

Mivel a könyvtárba már a versenykiíráskor sem léphettek be az olvasók, ez sokak számára már a versválasztást is megnehezíthette. A máskor oly kézenfekvő megoldást, hogy versesköteteket ajánlanak a szülőknek és pedagógusoknak a könyvtár állományából, pótolni kellett valamilyen formában. Ehhez készült egy segédlet a gyermekkönyvtár honlapjára, ahol a verseket is tartalmazó adatbázisokat gyűjtötték össze.

Időközben az iskoláknak is digitális oktatásra kellett átállnia, így a jelentkezési határidő eltolásával, illetve a jelentkezés egyszerűsítésével igyekeztek segíteni a tanítók, tanárok munkáját.

A versenyt 5 kategóriában hirdették meg, a korábban megszokott 4 korcsoport mellett egy alternatív kategóriát is kínálva a csoportos előadások megvalósítására. A továbbjutóktól videón vártuk az előadásokat, illetve digitális formában a jelentkezési lapokat (google űrlap, vagy az aláírt jelentkezési lap befotózva).

A döntőre 6 iskolából összesen 46 versvideó érkezett, melyeket a könyvtár videómegosztó csatornáján lehet megtekinteni április 26. déltől. A választott versek jól tükrözik a gyerekek viszonyát a témához, az adott helyzethez. A videókból egyúttal az is látszik, hogy a gyermekek saját környezetükben felszabadultabban mondhatták el a verset, vagy akár testvéreiket, kedvenc játékaikat vagy tárgyaikat bevonva színesíthették produkcióikat. A videó elkészítése természetesen a szülőktől is aktív részvételt kívánt, sok esetben kreatív megoldásokra sarkallva őket.

Ahogy azt megszokhattuk, a könyvtártól független 3 tagú zsűri bírálja el a döntőbe jutott szavalatokat. Ismét elfogadta a könyvtár felkérését Szarvas Rita, a Móricz Zsigmond Gimnázium magyartanára, aki évek óta a zsűri elnöke. Felkérték továbbá Molnár T. Eszter írót illetve Vasvári Csaba színész-rendezőt, hogy közösen rangsorolják és véleményezzék a produkciókat a május 10-re kitűzött online eredményhirdetésen.

Újdonságképpen, kihasználva az online lehetőségeket, közönségdíjasokat is fognak hirdetni. Minden érdeklődőt buzdítva, hogy tekintsék meg a videókat és szavazzanak május 9. éjfélig az intézmény Facebook oldalán minden kategóriában a szerintük legjobb, legkedvesebb előadásra!

Megkeresésükre a Pagony kiadó nyitottnak mutatkozott és a versenyt jutalomkönyvekkel támogatja.

A tartalmat beküldte: Hamvas Béla Pest Megyei KönyvtárKérdezd
a könyvtárost!