Szegedi Tudományegyetem Képtár és Médiatéka

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Szegedi Tudományegyetem Képtár és Médiatéka

Az SZTE Képtár és Médiatéka a szegedi egyetemi könyvtár kép-, ill. egyéb médiaanyagainak központi digitális tároló- és kiállítóhelye. Olyan dokumentumokat mutatnak itt be digitális formában, amelyek (többnyire analóg eredetiben is) az SZTE Klebelsberg Könyvtár birtokában vannak. A fő gyűjtőköri irányt a Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatos tartalmak jelentik, de esetenként különféle médiafájlok, úgymint videó- és hangzóanyagok is kiegészítik a fotógyűjteményt.

Az egyes képek tematikájuk vagy eredetük szerint különféle gyűjteményekbe rendeződnek, illetve a kereshetőség és a széleskörű felhasználás megkönnyítése érdekében informatív leírásokkal (pl. tárgyszavak, földrajzi információk) együtt jelennek meg. Böngészés közben egy térképes nézet is a segítségünkre van, hiszen egyes fényképalbumokat az úgynevezett geolokációs módszerrel is feltártak a könyvtár munkatársai.

A szegedi online képtárban több izgalmas gyűjtemény is helyett kapott, melyek közül kiemelkedik Shvoy Kálmán altábornagy hagyatéka, ami 12.672 képből áll. Ezek fizikailag 15 bekötött albumban, 1 összefűzetlen, különálló lapokból álló albumban, illetve ömlesztve egy zacskóban találhatók. Ezekből az adatokból az is kivehető, hogy a digitális fotótárak milyen mértékben megkönnyítik a nagy mennyiségű képanyagok későbbi feldolgozását, áttekintését.  A képek zöme Shvoy Kálmán saját készítésű fotója, valamint olyan fényképek, melyen ő maga, valamelyik családtagja, ismerőse, politikustársa szerepel. Érdekességüket kortörténeti jelentőségük adja, hiszen a képek az 1920-30-as években készültek és több jeles eseményt megörökítenek, pl. a szegedi Dóm avatását. Ezek mellett autós utazásait kísérően összegyűjtött postai levelezőlapok, valamint újságkivágások is tartoznak a gyűjteményhez. A könnyebb kereshetőség érdekében a képek geotag-elése jelenleg is zajlik, továbbá az említett 15 albumnyi Shvoy-fotó a Hungaricana portálon és a Fortepanon is megosztásra került.

Az SZTE Képtár és Médiatéka gyűjteményében rendkívül izgalmasak még Szent-Györgyi Albert fényképalbumai, amiket szintén fellapozhatunk ezen az oldalon. A fotók segítségével a Nobel-díjas tudós magánéletébe és szakmai munkásságába egyaránt bepillantást nyerhetünk. Láthatjuk például szegedi munkatársai körében vagy Stockholm utcáin sétálva, de egészen hétköznapi pillanatokban, például fűnyírás közben is.

Egészen rendkívülinek nevezhetők azok a XIX. századi és XX. század eleji fotográfiák, amiket a szegedi egyetemi könyvtár névadója, Klebelesberg Kuno hagyatékából digitalizáltak. Az említett 73 kép is szabadon hozzáférhető a Képtárban.

A Szegedi Tudományegyetem és a város szorosan összefonódó múltja más érdekességeket is rejt, például az első működő hazai szív-tüdő készülék fotóját vagy az elmúlt lassan tíz évtizednyi egyetemi oktató és kutató arcképcsarnokát.

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár felhasználási és szerzői jogi irányelve szerint az itt található tartalmak szabadon letölthetőek. Kérik azonban, hogyha valaki bármilyen módon felhasználja ezeket, akkor erről értesítse a könyvtárat. Akár annak reményében, hogy egyúttal elérhetővé tesznek számára egy nagyobb felbontású változatot. Kérik továbbá, hogy a képek szakmai vagy más nyilvános jellegű felhasználása esetén mindenképpen hivatkozzunk az adott projektnél a SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatékára, lehetőség szerint jelöljük meg gyűjteményük webcímét, nyomtatott formájú kiadványoknál pedig szívesen fogadnak egy példányt gyűjteményük számára. (Ez az álláspont megfelel a Creative Commons CC-BY-SA-4.0 jogállásának.)Kérdezd
a könyvtárost!