A három testőr

A három testőr

Fordította: 
Kiadó: 
Kiadás éve: 
2021
Oldalszám: 
104 p.
Méret: 
26 cm
Illusztrátor: 
Illusztráció: 

Az ifjú D’Arthagnan életének nagy álma, hogy apja nyomdokaiba lépve királyi testőr legyen. De Párizsba érkezése nem csendes és eseménytelen. Rögvest kihúzza a gyufát három idegennél és mindegyiküket párbajra hívja. Azonban mikor az első párviadalra sor kerülne, segédként megjelenik a másik két sértett fél is. Kiderül róluk, hogy nemcsak minden lében jó barátok, de tűzön-vízen át egymás mellett kitató bajtársak is a Királyi Testőrségben. Úgy is hívják őket: a három testőr. A titokzatos sokszor magába zárkózó Athos, a hasát rendkívül szerető, termetes Porthos és a papi pályához éppúgy, mint a szép hölgyekhez vonzódó Aramis azonban mégsem vív élet-halál párbajt D’Arthagnan-nal. Ugyanis mielőtt elkezdődne az első viaskodás, Richelieu bíboros testőrei rajta ütnek a csapaton tiltott párbajozás miatt. A három testőr D’Arthagnan-nal kiegészülve kiverekszi magát ebből a balhéból, majd a rögtönzött kompániájukból életre szóló barátság kerekedik. Párbajt többé már nem vívnak egymással, viszont bőven akad lehetőségük egymás vívótudását tesztelni. Ugyanis a bíborossal való rossz viszonyuk következtében olyan veszélyes kalamajkákba keverednek együtt, melyekből sokszor csak – szó szerint – kardjaikkal tudják kivágni magukat. Mindvégig nagyon fontos számukra az összetartozás, hiszen a jelmondatuk is ez: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!

Tudj meg többet a témáról: 

A muskétás olyan katona volt akit muskétával, vagyis hosszú puskával szereltek fel. Emellett tőrkardot, az ú.n. spádét is hordtak. Ezzel vívták félelmetes küzdelmeiket Dumas hősei is. A regény kulcsfontosságú katonai alakulatát a Királyi Testőrséget XIII. Lajos király alapította 1622-ben. Nem sokkal később Richelieu bíboros, a király nagyhatalmú főminisztere is muskétásosztagot alapított személyes testőrségként. A két katonai egység közötti rivalizálás jelenik meg a történetben is.

A regény írója Alexander Dumas fiatal hivatalnokként Richelieu bíboros egykori rezidenciájában, a Palais Royal-ban dolgozott. Annak ellenére, hogy a képregény igaztalanul sötét lelkű intrikusnak ábrázolja, Armand Jean du Plessis de Richelieu bíboros valójában a royalista Franciaország egyik legnagyobb alakja volt. Gyakorlatilag a Francia Királyság nagyhatalmi státuszának megteremtője, a francia tengeri hadiflotta létrehozója. Életrajzát a Wikipédián eképp olvashatjuk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Armand_Jean_du_Plessis_de_Richelieu 

ISBN: 
9786158177313


Kérdezd
a könyvtárost!