Fittyfirity. Igaz történet egy hajléktalanról és a csodálatos kutyájáról

Fittyfirity. Igaz történet egy hajléktalanról és a csodálatos kutyájáról

Kiadó: 
Kiadás éve: 
2007
Oldalszám: 
140 p.
Méret: 
25 cm
Illusztráció: 

„Nagyszerű könyvet tartunk kezünkben: a hétköznapok álságos és sivár meglepetései közül az élet valóságos szépségeihez kalauzol” – írja a kötet ajánlójában Jelenits István piarista tanár. A gyerekregény főszereplője, az óvodás Dini-Dani egy napon megismerkedik a hajléktalan, magányos Remetével. A kisfiú nem hagyja magát a csúf, ápolatlan külsőtől elriasztani, többször is elszökik az óvodából, hogy láthassa és beszéljen vele, majd elhatározza, megajándékozza egy kutyával. Ám mire a „kölcsönbe vett” Mackóval eljut a férfihez, kiderül, hogy ő már talált társat magának, mégpedig nem is akármilyent: Fittyfirittyet, a kukából kimentett, pici, de annál okosabb „csodakutyát”. Mit tud a csodakutya? E köré szövődik a történet fonala, amelyben szétválaszthatatlanul keveredik a mese és valóság, a tiszta, naiv gyermeki látásmód és a felnőttek előítéletekkel teli gondolkodása. A másság elfogadására, toleranciára, megértésre tanító szép és megható történet minden korosztálynak jó szívvel ajánlható.

Ezt írták a könyvről: 

 

Igaz történet egy hajléktalanról és csodálatos kutyájáról

Apja megszaporázta lépteit és húzta maga után Dini Danit, mert meg akarta kímélni kisfiát a Vadember látványától. Dini Dani azonban nem ijedt meg, nem Vadembernek látta, inkább Remetének (ha ismerte volna ezt a nevet), és segíteni akart rajta. Hiszen „se kutyája, se macskája”! Aztán kalandos módon megismeri Fittyfirityet, a csodálatos kiskutyát és gazdáját.

Mindezt Dini Dani és kortársai saját nyelvükön, észjárásuk szerint élvezhetik, szüleik, nagyszüleik tolmácsolásában.

Legalább akkora értéke a könyvnek, hogy rengeteg hasznos, szellemes szempontot ad Dini Dani és kortársai okos, szerető neveléséhez. Nem elméleti okossággal, hanem szíves gyerekszeretettel. Olyan könyv ez, amit „nem lehet letenni”. Óvodai nehézségek, felfedező séták, hangyák „etetése”, születésnapi meghívás a Remetének,  távlatokat nyitogató kórházi beszélgetés során jutunk el a Remete szép ajándékához, egy rózsaszálhoz és Dini Daninak írt könyvéhez. A rózsaszál és a könyv utószava Árpád-házi Szent Erzsébetre utal, aki – akárcsak a tiszta gondolkodású Dini Dani – „befogadta a szegényeket a szobájába”. Erzsébet, a szegények istápolója nyolcszáz évvel ezelőtt született... A könyv őt idézi ízig-vérig mai történetével.

 (Újember, Rosdy Pál)

forrás: http://web.t-online.hu/dombi52/sajtovisszhang.fittyfirity.htmlKérdezd
a könyvtárost!