Darvak tánca. Magyar tájegységek meséi

Darvak tánca. Magyar tájegységek meséi

Kiadó: 
Kiadás éve: 
2015
Oldalszám: 
67 p.
Méret: 
31 cm
Illusztrátor: 
Illusztráció: 

A szép kiállítású kötet hazai tájegységekhez (többek között a Dunántúli-középhegységhez, a Dunántúli-dombsághoz, az Északi-középhegységhez, az Alföldhöz, a Kisalföldhöz, a Fertő-tóhoz) kötődő meséket tartalmaz. Ezeken a vidékeken található közismert és kevésbé ismert növény- s állatfajok ihlették meg Finy Petrát, hogy megálmodja történetüket. Az egy-két oldalas mesékből megismerhetjük többek között a Tihanyi-félsziget levendulamezőinek, a szegfűgomba boszorkánykörnek hívott karikáinak és az árvalányhajnak az eredetét. A klasszikus motívumokat is felhasználó, tündéreket, boszorkányokat, sárkányokat, törpéket s más mesebeli lényeket felvonultató mesékben megelevenedik a szerelemfa, a jégmadár, a kékbegy, a hőscincér vagy éppen a hermelin története is. Nyomon követhetjük, amint egy sámán varázslatának köszönhetően megszületnek a szürkemarhák, amelyek segítenek legyőzni a félelmetes tatárokat. A török hódoltság idején aztán a sünök segítenek Sünvár lakóinak a védekezésben, mégpedig úgy, hogy a kis tüskés állatok szolgálnak ágyúgolyóként a törökök ellen... Szegedi Katalin művészi illusztrációi kísérik a kötetet, amely a 6-8 éves gyerekeknek ajánlható.

Idézetek: 

"Siri-Sára szülei rajongtak a könyvekért. Tele volt velük az egész ház: a kamrában lekvárok helyett is könyvek sorakoztak, még a padlásra vezető létra is könyvekből lett megépítve."

"Vágtattak a fehér lovak a fák között, jöttek, mint egy fehér felleg, mint a földre szállt égi vihar. Patáik úgy doboltak a köveken, ahogy a jégeső zúdul a világra."Kérdezd
a könyvtárost!