Apukám, ez jól sikerült

Apukám, ez jól sikerült

Kiadó: 
Kiadás éve: 
2010
Oldalszám: 
45 p.
Méret: 
27 cm
Illusztrátor: 
Illusztráció: 

A kötet címszereplője, Sima apuka minden napja egyforma: munkába jár, este haza megy, egy-két mondattal letudja a gyereknevelést, majd aludni tér. Vele ellentétben Sima anyuka a szuperanya mintája, aki nemcsak tökéletesen vezeti a háztartást, de a két gyerekkel is kitűnőn bánik, az esti mesélésben pedig verhetetlen. Különösen a hétköznapi dolgokról, a körülöttük lévő tárgyakról szóló történetek kitalálásban tűnik ki. Ám egy este a tökéletes anyuka is elfárad és apukára vár a feladat, hogy mesét mondjon a gyerekeknek. Sima apuka, aki még sosem mondott mesét, pláne nem fejből, komoly gondba kerül. Pár napig álmatlanul forgolódik az ágyában, majd összeszedi magát és ellátogat „a nagy mesemondók” szülőföldjére, a mesebeli Cseh Paradicsomba. Úgy tűnik föl a kirándulás, a varázslatos táj, és az onnan hozott „mesebeli kavics” megteszi hatását, mert ettől fogva az unalmas apukát mintha kicserélték volna: képzelete szárnyra kel és nagyszerű történetet kerekít még egy olyan hétköznapi tárgy köré is, mint a tűzoltó készülék…. A humoristaként is ismert Zdeněk Svěrák és a népszerű cseh karikaturista, Adolf Born közös munkája remek szórakozást ígér a kiskamaszoknak, bár a szöveg és rajz fanyar, néhol csípős humora inkább a felnőttek számára érthető.

Tudj meg többet a témáról: 
Idézetek: 

"- Ne haragudj, apukám, de én is járok munkába, és azonkívül mosok, vasalok, foltozok, főzök, mosogatok, port törlök, porszívózok, óvodába viszem Petikét, bevásárolok és szülői értekezletre járok, befőzök, öntözöm a virágokat, magam olajozom a varrógépet, tisztítom a cipőket, elviszem a kabátokat a tisztítóba, és elhozom őket a tisztítóból, levelet írok a nagymamának, befizetem a közös költséget, és arra sincs időm, hogy elmenjek fodrászhoz, hogy tetsszem neked, ezért azt gondolom, hogy magadra vállalhatnád legalább az esti mesélést, mit szólsz?"

"– A fontosabb meséket már ismerik – ragaszkodott az igazához apuka –, így hát megvannak az alapjaik, és én nem terhelném őket további mesékkel.
Ha apuka valamivel felbosszantotta anyukát, az mindig a vezetéknevén szólította. Most is ez történt.
– Te, Síma – mondta –, tudod te, mi a mese? A gyermeki léleknek a mese olyan, mint vetésnek a májusi eső. Ezt szülő létedre tudnod kellene."Kérdezd
a könyvtárost!