Sajtómúzeum

Ez a funkció csak bejelentkezett felhasználóknak érhető el.

Bejelentkezés

Sajtómúzeum

"A Sajtómúzeum gyűjtőköre – amit célszerűbb lenne inkább "érdeklődési körnek" nevezni, lévén nemcsak saját gyűjteményéről ad számot – célzottan a magyar sajtó huszadik századot megelőző korszakára irányul. Az egészen pontosan kijelölt korszakok: 1705-1867, illetve az 1867 és 1918 közötti évek bizonyos kiadványtípusai. Úgy gondoljuk, hogy az időszaki kiadványok történetének e történelmi fejezetei nemcsak módszertanilag, de művelődéstörténeti és kulturális szempontból is természetes egységet képeznek. Digitális feldolgozásuk belátható és tervezhető feladat, internetes elérhetővé tételük pedig az oktatás és kutatás közös érdeke, nem is beszélve arról, természetesen illeszkedik a kulturális örökség kezelésének és disztribúciójának új európai elvárásrendszerébe.

A Sajtómúzeum nem kritikai-tudományos, csupán tájékoztató forrás. Nem a sajtó történetének egészét tükrözi, hanem azt, hogy annak mely szegmensei érhetők el jelenleg ill. a jövőben az interneten. Csak azokra a kiadványokra tartalmaz hivatkozást, melyek már legalább részben digitalizáltattak, ill. digitalizálásuk terve ban véve.

Kifejezetten a Sajtómúzeum keretében készült változatok külön adatlapot kaptak, amelyen keresztül egyrészt eljuthatunk az online változathoz (ha az már létezik), és tájékozatatást kaphatunk a feldolgozási munka menetéről is. Az egyéb gyűjteményekben található kiadványoknál a hivatkozás mellett feltüntetjük a digitalizáló intézmény elérhetőségét is."Kérdezd
a könyvtárost!